Odlomak

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je sporazum između između Evropske unije i svih njenih država članica sa jedne strane i pojedinačne države koja ima namjeru da se pridruži Evropskoj uniji. Sporazumom se regulišu prava i obaveze koje država koja ima namjeru da se pridruži Evropskoj uniji mora da ispuni. Ona dobija zadatak da ispuni određene obaveze kao što su izjednačavanje određenih pravnih normi, donošenje određenih zakonskih riješenja i implementacija pojedinih pravila iz oblasti državne uprave.
Prava koja država članica ostvaruje jesu tehnička i ekonomska pomoć pri implementaciji ovih zakonskih i proceduralnih riješenja, pristup fondovima Evropske unije od strane državne uprave i kompanija države koja je potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Pregovori između Bosne i Hercegovine i Evropske unije i njenih država članica su pokrenuti 25. novembra 2005. godine. Sporazum je potpisan 16. juna 2008. godine u Luksemburgu, a zvanično je stupio na snagu 1. jula 2015. godine.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Političke nauke

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese