Odlomak

1.UVOD
Parkinsonova bolest je jedna od najčešćih neurodegenerativnih bolesti. Neurodegenerativna bolest je pojam koji obuhvaća niz stanja koja primarno djeluju na živčane stanice ljudskog mozga. Živčane stanice (neuroni) su građevni elementi živčanog sustava koji se primarno sastoji od mozga i kičmene moždine. Neuroni se ne umnožavaju niti se nadomještaju novim stanicama. Ako se oštete ili odumru, tijelo ih ne može nadomjestiti. Neke neurodegenerativne bolesti su Parkinsonova, Alzheimerova. Neurodegenerativne bolesti su neizlječiva i iscrpljujuća stanja koja vode do progresivne degeneracije i/ili odumiranja živčanih stanica. To uzrokuje poteškoće s kretanjem (tzv. ataksija) ili mentalnim funkcijama (tzv. demencije). Neurodegenerativne bolesti:
Alzheimerova bolest (AB) i druge demencije,
Parkinsonova bolest (PB) i poremećaji povezani s njome,
Bolesti motoričkih neurona (BMN),
Spinocerebralna ataksija (SCA)
Spinalna mišićna atrofija (SMA).
Parkinsonova bolest (PB) je suproprogresivni neurodegenerativni poremećaj koji nastaje degeneracijom dopaminergičkih neurona. Karakteristični simptomi PB su: mišična rigidnost, tremor u mirovanju i nestabilnost pri održavanju položaja tijela, a nastaju kao posljedica manjka neurotransmitera dopamina u dijelu mozga odgovornim za kontrolu pokreta.
Uz navedene motoričke simptome, u PB se javljaju i nemotorički simptomi bolesti kao što su bolovi, osjetne smetnje, depresija, anksioznost, poremećaji spavanja, kognitivno oštećenje i autonomne disfunkcije (posturalna hipotenzija, urgencija mokrenja, osjećaj nedovoljnog pražnjenja mokraćnog mjehura, prekomjerno znojenje, opstipacija).

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese