Odlomak

Uvodni deo aktivnosti (5 – 7 min)

Deca sede u jezičkom centru, u polukrugu na stolicama. Vaspitač započinje razgovor sa decom o povrću. Pita ih koje je njihovo omiljeno povrće? Deca će odgovarati, šargarepa, kupus, paradajz.. Predpostavljajući da niko neće spomenuti repu, vaspitač im postavlja pitanje, a da li znaju šta je to repa, da li su nekad čuli za to povrće i da li znaju kako izgleda? Vaspitač na pano kači sliku repe. Potom ih vaspitač pita ko u njihovoj porodici najviše jede povrće? Između ostalih članova porodice, neko spominje dedu. Potom vaspitač pored aplikacije repe kači i aplikaciju dede. Vaspitač im postavlja pitanje šta misle zašto je zakačio ove dve slike? Predpostavljajući da deca ne znaju pravi odgovor, vaspitač im postavlja pitanje, da ste su nekada čuli za priču „Deda i repa“? Neka deca će reći da jesu, neka da nisu, a vaspitač im govori da će sada oni koji znaju priču da se podsete, a oni koji ne znaju, da nauče priču „Deda i repa“. (prilog 1)

 

 

Glavni deo aktivnosti (20min)

Deca i dalje sede u polukrugu, a vaspitač jasno i izražajno započinje pričanje  priče. Tokom pričanja na pano kači aplikacije koje prate sam tok priče.
Nakon ispričane priče vaspitač postavlja pitanja deci, da li ima se priča svidela? Da li ima nešto što im se nije dopalo? Nakon toga sledi razgovor o pročitanoj priči: Vaspitač pita decu kako se naziva priča koju su upravo čuli? Koji su glavni likovi u priči? Da li znaju da ponove hronološkim redosledom ko se u priči pojavljuje? Koji im se lik iz priče najviše dopada i zašto? Na kraju razgovora vaspitač postavlja pitanje deci, da li su nešto naučili iz ove priče? Zajedno sa decom vaspitač dolazi do ključnog odgovora da smo uvek zajedno jači, i da uvek treba pomagati drugima.
Zatim pitam da li neko hoće da sam ispriča priču nama i svojim drugarima uz pomoć slika koje stoje na panou? Pustim nekoliko dece da ponove priču onako kako oni žele.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari