Odlomak

Pranje novca je oduvijek bilo zanimljivo, ne samo kao tema za obrađivanje, nego i kao samo djelo. Potiče, čak, iz zlatnog doba mafijaškog bosa Al Kaponea (Capone). On je novac, koji je stekao u ilegalnim kockarnicama, prostitucijom i ilegalnom prodajom alkohola ulagao u salone za pranje veša i na taj način ga legalizovao.
Međutim, ukoliko pogledamo na socijalno-ekonomsku sliku Crne Gore možemo primjetiti veliku razliku između bogatih i siromašnih. Svjedoci smo, skoro, svakodnevnog bogaćenja određenog broja pojedinca, koji su svoje bogatstvo stekli za relativno kratko vrijeme. Jaz između manjeg broja bogatih i sve veće populacije siromašnog stanovništva, posljedica je neadekvatne zakonske regulative.
Pranje novca podrazumjeva niz radnji u bankovnom, novčanom ili nekom drugom poslovanju sa krajnjim ciljem prikrivanja pravog izvora novca, odnosno imovine ili prava dobijenih novcem koji je stečen na nezakonit način. Važno obilježje pranja novca jeste da mu uvijek prethodi neka nezakonita radnja. Zemlje koje prolaze kroz period tranzicije su idealno mjesto za pranje novca. Jedna takva zemlja je i Crna Gora.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Diplomski radovi

Više u Pravo

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese