Odlomak

Sve ono što pojedemo i popijemo naš organizam pretvara u energiju koja mu je potrebna za rast i razvoj. Varenje počinje u ustima: zubima se hrana žvaće i sitni na manje komade kako bi se kasnije lakše varila. Enzimi u pljuvački pomažu u razlaganju ugljenih hidrata.Hrana iz usta prolazi kroz jednjak i stiže do želuca. Jednjak je mišićna cev koja svojim pokretima, sprovodi hranu do želuca.Kada hrana stigne u želudac, ona se pomeša sa jakom kiselinom i enzimima koji se u njemu nalaze. Jaki želudačni mišići mešaju hranu, kiselinu i enzime. Ova mešavina hrane, kiseline i enzima zove se himus.Želudac povremeno izbacuje himus u prvi deo tankog creva (duodenum). U tankom crevu se odigrava veći deo varenja. Supstance iz pankreasa, žučne kese i jetre se luče kako bi pomogle u razlaganju ugljenih hidrata, masti i proteina u čestice koje su dovoljno sitne da bi mogle da budu apsorbovane. Iz duodenuma, himus nastavlja put i stiže u poslednja dva dela tankog creva, ileum i jejunum, odakle se hranljivi sastojci apsorbuju u krvotok. Ovi hranljivi sastojci obezbeđuju energiju potrebnu organizmu.
Pankreas se nalazi iza želuca. On luči enzime u duodenum. Ovi enzimi pomažu u varenju masti i proteina. Jetra, najveća žlezda u organizmu, igra ulogu u varenju tako što proizvodi žuč koja razlaže masti na kapljice ili loptice. Žuč iz jetre prolazi kroz žučnu kesu, a iz žučne kese se luči u duodenum. Jetra takođe pomaže organizmu da preradi glukozu, proteine, vitamine i masti.
Nakon što se hranljivi sastojci apsorbuju u tankom crevu, voda i nesvareni delovi hrane, kao što su vlakna, prelaze u debelo crevo. Mešavina vode i nesvarenih delova zove se feces.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 23 stranica
  • Zdravstvena nega u internoj medicini 2 -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Medicina
  • Srbija,  Beograd,  Visoka zdravstvena škola strukovnih studija  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari