Odlomak

UVOD

Maturski rad je završni rad tokom našeg srednjoškolskog školovanja i rad u kojem ostavljamo dio sebe. Temu i predmet iz kojeg radimo maturski, svakako, biramo sami, a ja sam izabrao psihologiju, tacnije temu primjena psihologije u marketingu. Od početka učenja o psihologiji i raznim fenomenima koje ta nauka izučava, prošao sam mnogo perioda, i stekao ogromno znanje iz te nauke. Prošao sam jedan period učenja o psihičkom razvoju i životu čovjeka, a svakako da je i marketing jedna vrsta „igre“ sa ljudskom psihom i ko će je bolje prevarit. Svakako da će mi to učenje pomoći u izradi mog maturskog rada, kao što mi je pomoglo i pri odabiru teme za maturski rad. Naravno i stečeno znanje psihologije u dvije godine će mi mnogo pomoći pri izradi ovog maturskog rada. Motiva za izradu ovog maturskog rada neće nedostajati, prvenstveno jer ja volim rad sa ljudima i sve ono sto je povezano sa ljudima, a marketing je definitivno rad sa ljudima. Naravno jedan od najvažnijih razloga uzimanja ove teme je što u budućnosti planiram da studiram ekonomiju i planiram da se bavim ovim poslom i svakako da će mi ovo znanje pomoći u budućnosti. U svom maturskom ću govoriti o važnosti marketinga u današnjem svijetu, nastanku marketinga i njegovom razvoju. Govorit ću o značaju psihologije u marketingu i koliko ljudi trebaju da poznaju psihologiju da bi se mogli baviti marketingom. Upoznati se s osnovnim pojmovima vezanim za marketing (Šta je marketing ? Čemu služi marketing ? Kako razmišljati marketinški ? Kako prenijeti filozofiju marketing razmišljanja u svojoj okolini ? ). Upoznat ćemo se sa nekim osnovnim definicijama marketinga i njegovim osnovnim značenjem, odnosno objasnit cemo sta je zapravo marketing. Jednostavno govoreći, marketing je funkcija u poduzeću ili neprofitnoj ustanovi odgovorna je za usluživanje i servisiranje kupaca te za rad i koordinaciju s posrednicima i ostalim vanjskim organizacijama, poduzećima kao što su različiti distributeri roba, proizvoda, materijala, zatim agencije i slične organizacije koje sudjeluju u različitom gospodarskom okruženju. Danas se susrećemo s primjenom marketinga na svim razinama ljudskih djelatnosti: u proizvodnji i razmjeni roba, u zdravstvu, lokalnoj i državnoj administraciji, u školstvu i umjetnosti. Dakle marketing je društveni proces kojim-putem stvaranja i razmjene proizvoda i vrijednosti s drugima-pojedinci i grupe dobivaju ono što im je potrebno ili što žele. Stoga se može zaključiti da je marketing zapravo kontinuirani proces kreiranja usluge ili proizvoda prema željama i potrebama kupaca. Napomenut ćemo da se temeljni cilj marketinga sastoji u prepoznavanju potreba potrošaća i nastojanju da se one zadovolje.
Ta jednostavna logika tjera marketinške stručnjake da u svim važnijim odlukama pozivajuu pomoć psihologe koji ih savjetuju u pitanjima poput:
1.Zašto potrošaći biraju jedan proizvod, a ne drugi?
2.Što potrošaći misle o proizvodu i pod kojim bi ga uvjetima kupovali?
3.Kojim potrošaćima valja ponuditi koji proizvod?
4.Kako se odvija proces donošenja odluke pri kupnji?
5.Kako treba formulirati propagandne poruke da bi bile učinkovitije?

Pobrojali smo, dakako, samo neka od mogućih pitanja na koja psiholozi mogu
pružiti stručne odgovore. Psihologija kao znanost koja se bavi psihičkim proce-
sima i ponašanjem prirodno je usmjerena na pokušaj opisivanja, predviđanja,
objašnjavanja i kontroliranja potrošačkog ponašanja. U marketingu se takva
saznanja mogu i moraju primijeniti. Želi li neka tvrtka ostvariti dobit, morat će
zadovoljiti potrebe i želje potrošača. Svakako marketing je jedna mlada nauka i još uvijek je u razvoju i vremenom se sve vise razvija, ali kako nam dolaze neka nova vremena, tako se i marketing prilagođava tim vremenima. Znamo da je marketing tržište, ali svakako znamo da je i marketing mnogo više od toga i da je još uvijek mnogo toga o marketingu nepoznatu i da treba puno toga izučavati. Marketing je naravno promoter i u današnje vrijeme veoma teško je napredovati, ako nemate dobro menađera i niste uradili dobru reklamu za svoju kompaniju.
„ Moja romanca s marketingom traje već trideset osam godina i još uvijek me intrigira. Kad pomislimo da smo konačno razumjeli marketing, on nađe novi plesni korak, a mi ga moramo slijediti kako najbolje umijemo i znamo.“

Naravno objasnit ću i razvoj marketinga, objasniti njegov razvoj u prošlosti, njegova dostignuća u prošlosti, promjene koje su se dešavale od prošlosti, do danas i predviđanja promjena koje će se desiti u budućnosti marketinga.
„Bez obzira koliko promjene u marketingu bile do sada sjajne, buduće promjene u marketinškoj teoriji i praksi bit će još sjajnije.“
Svakako da ću sve to povezati sa aspekta psihologije, i objasniti utjecaj psihologije u marketingu i koliku važnost psihologija ima u marketingu. Objasnit cu također i ličnost potrošača i šta on traži od marketinga i kako zadovoljit njegove potrebe. Objasniti koliki značaj u kupovini igraju reklame i logotipovi i koliki utjecat to ima na svijest potrošača, te objasniti utjecaj boja na svijest potrošača. Objasnit ću i kako reaguje svijest potrošača, šta potrošač traži i kako je najlakše doprijeti do njegove svijesti i privući ga da kupi tvoj prozivod, odnosno šta utječe na njegov izbor pri kupovini.

Cilj ovog rada je opisati vezu između marketinga i psihologije, objasniti važnost marketinga u današnjem svijetu i koliku ulogu igra psihologija u marketingu. Upoznat ću nas sa temeljnim ciljem marketinga, te vezom između ove ekonomske grane i psihologije. U ovom radu ćemo objasniti osnovne ciljeve marketinga i kako on zadovoljava psihološke potrebe neke ličnosti, te objasniti utjecaj marketinga na potrosaca i koliki znacaj ima dobra reklama ili logo pri kupovini nekog predmeta za potrosaca.
Svakako, mnogo opsirnije cu reci u nastavku ovog rada.
Naravno da bi pisali o necemu i da bi mogli nesto povezivati, te objasnjavati koliki utjecaj ima jedno na drugo, treba da znamo definicije tih pojmova i pojmova koji se vezuju za taj problem.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Maturski Radovi

Više u Psihologija

Više u Skripte

Komentari