Priprema uzoraka za analizu mikotoksina u kafi
Mikotoksini
Mikotoksini (mykes – grč. gljiva, toxikon – grč. otrov) su ekstracelularni metaboliti plesni, koji su toksični ili imaju druge negativne biološke efekte po ljude i životinje. Ta jedinjenja vrlo različitih hemijskih struktura onečišćuju žitarice i druge namirnice posebno u tropskim krajevima, jer viša temperatura i vlažnost pogoduju rastu plesni. Čovek je najčešće izložen mikotoksinima putem hrane, no u nekim slučajevima može doći do njihovog udisanja, prolaska kroz kožu ili parenteralne izloženosti.
Danas je poznato više od 400 vrsta mikotoksina, ali njihov broj se stalno povećava.
Mikotoksine gljive biosintetišu u/na velikom broju supstrata, kao što su semena uljarica, žita i njihovi proizvodi, koštičavo voće, suptropsko voće, začini. Najčešće se nalaze u proizvodima koji nisu dovoljno osušeni posle žetve ili tokom skladištenja pri relativno visokim temperaturama.
Prisustvo mikotoksina u namirnicama
Plesni se pojavljuju kao kontaminenti različitih životnih namirnica. Često se nalaze u kikirikiju, pirinču, kukuruzu, pasulju, suncokretu, prženoj kafi, maslinovom ulju, grašku, soji, salami, siru, mesu, šunki, začinima, brašnu, testu, hlebu, mleku, mlečnim proizvodima i drugim namirnicama. Pri ovome treba imati u vidu da samo prisustvo plesni ne značii obavezno prisustvo toksina.
Mikotoksini u kafi
Tokom procesa prženja sirove kafe, na visokoj temperaturi (oko 200 ° C), dolazi do značajnih promena u sadržaju kafe. Stotine različitih jedinjenja daju kafi određeni aromatski ukus i miris. Ova jedinjenja dolaze iz masti, ugljenih hidrata i ostalih jedinjenja koja se nalaze u sirovoj kafi. Neka jedinjenja, kao što su: piridin, furfural, metan kiselina, etan kiselina, merkaptani, dietilketon, vanilin, etanol, katehol, eugenol, fenol, hidrohinon,acetaldehid, trimetilamin, amonijak, itd. su prisutni u vrlo malim količinama, te male količine ovih jedinjenja daju ugodan miris i ukus prženoj kafi.
Više u Hemija
Kiseonik
- Hemija
- UNIVERZITET DONJA GORICA - Fakultet za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju u Podgorici · Bar
- 7 stranica
Eugenol i njegovi bioaktivni derivati
- Organska hemija 2
- UNIVERZITET U SARAJEVU Farmaceutski fakultet · Sarajevo
- 23 stranica
Vitamini rastvorljivi u lipidima
- farmakologija
- Visoka zdravstvena škola strukovnih studija · Beograd
- 14 stranica
Više u Seminarski radovi
Rezultati rada
- Osnovi ekonomije
- Visoka škola strukovnih studija Beogradska politehnika · Beograd
- 17 stranica
Akcionarsko društvo – Pojam, karakteristike, način donošenja
- Ekonomija
- Visoka ekonomska škola strukovnih studija u Peći sa privremenim sedištem u Leposaviću · Leposavić
- 13 stranica
Ortačko društvo
- Privredno pravo
- 11 stranica
Više u Skripte
Virtuelna komunikacija i kultura
- Komunikacija i kultura
- UNIVERZITET U BEOGRADU - Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju · Beograd
- 6 stranica
Rezultati rada
- Osnovi ekonomije
- Visoka škola strukovnih studija Beogradska politehnika · Beograd
- 17 stranica
Didaktika
- Didaktika
- Univerzitet 'Bijeljina' · Bijeljina
- 18 stranica