Toksično delovanje kadmijuma
Objavio seminar444 24. april 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Hemija
Objavio Dajana524 18. septembar 2014. Prijavi dokument
Mikotoksini
Mikotoksini (mykes – grč. gljiva, toxikon – grč. otrov) su ekstracelularni metaboliti plesni, koji su toksični ili imaju druge negativne biološke efekte po ljude i životinje. Ta jedinjenja vrlo različitih hemijskih struktura onečišćuju žitarice i druge namirnice posebno u tropskim krajevima, jer viša temperatura i vlažnost pogoduju rastu plesni. Čovek je najčešće izložen mikotoksinima putem hrane, no u nekim slučajevima može doći do njihovog udisanja, prolaska kroz kožu ili parenteralne izloženosti.
Danas je poznato više od 400 vrsta mikotoksina, ali njihov broj se stalno povećava.
Mikotoksine gljive biosintetišu u/na velikom broju supstrata, kao što su semena uljarica, žita i njihovi proizvodi, koštičavo voće, suptropsko voće, začini. Najčešće se nalaze u proizvodima koji nisu dovoljno osušeni posle žetve ili tokom skladištenja pri relativno visokim temperaturama.
Prisustvo mikotoksina u namirnicama
Plesni se pojavljuju kao kontaminenti različitih životnih namirnica. Često se nalaze u kikirikiju, pirinču, kukuruzu, pasulju, suncokretu, prženoj kafi, maslinovom ulju, grašku, soji, salami, siru, mesu, šunki, začinima, brašnu, testu, hlebu, mleku, mlečnim proizvodima i drugim namirnicama. Pri ovome treba imati u vidu da samo prisustvo plesni ne značii obavezno prisustvo toksina.
Mikotoksini u kafi
Tokom procesa prženja sirove kafe, na visokoj temperaturi (oko 200 ° C), dolazi do značajnih promena u sadržaju kafe. Stotine različitih jedinjenja daju kafi određeni aromatski ukus i miris. Ova jedinjenja dolaze iz masti, ugljenih hidrata i ostalih jedinjenja koja se nalaze u sirovoj kafi. Neka jedinjenja, kao što su: piridin, furfural, metan kiselina, etan kiselina, merkaptani, dietilketon, vanilin, etanol, katehol, eugenol, fenol, hidrohinon,acetaldehid, trimetilamin, amonijak, itd. su prisutni u vrlo malim količinama, te male količine ovih jedinjenja daju ugodan miris i ukus prženoj kafi.
Objavio seminar444 24. april 2024.
Objavio seminar444 24. april 2024.
Objavio JELA77 25. mart 2024.
Objavio goja91 24. april 2024.
Objavio seminar444 24. april 2024.
Objavio seminar444 24. april 2024.
Objavio mitrovicm993 24. april 2024.
Objavio Dragica Stanisic 24. april 2024.
Objavio goja91 24. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.