Odlomak

UVOD

Tekila (  šp.    Tequila) je alkoholno piće koje se proizvodi okolini Tekile, grada u zapadnomeksičkoj državi Halisko. Pravi se od biljke plave agave i sadrži 35—55% alkohola. Piće je u Tekili prvi put proizvedeno u 16. veku. No već su Asteci, pre dolaska konkvistadora 1521, pravili fermentirano piće od agave koje su zvali oktli (octli), a koje je     kasnije dobilo popularnije ime ­ pulke (pulque). Kad     su Španci iscrpili zalihe brendija, počeli su destilisati asteško piće.
Oko 1600, Don Pedro Sančez od Tagle, markiz od Altamira, počeo je sa intenzivnom proizvodnjom tekile u prvoj „fabrici“ u modernom Halisku. Godine 1608. kolonijalni guverner je uveo porez na ovaj proizvod. Tekila kakvu danas poznajemo počela se proizvoditi početkom 19. veka    u Gvadalahari, a u 20. veku postala je popularna širom sveta. Polja plave agave i drevne destilerije u okolini Tekile danas su na popisu svetske baštine. Neke se vrste tekile i dalje proizvode u porodičnim destilerijama, dok se najpoznatije proizvode u velikim multinacionalnim korporacijama. U Meksiku preko 100 destilerija proizvodi 600 vrsta tekile, dok je ukupno registrovano preko 2000 vrsta tekile.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Skripte

Komentari