Ispitivanje karakteristika tkanina za specijalne namjene
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio Koki80 13. decembar 2013. Prijavi dokument
UVOD
Tekila ( šp. Tequila) je alkoholno piće koje se proizvodi okolini Tekile, grada u zapadnomeksičkoj državi Halisko. Pravi se od biljke plave agave i sadrži 35—55% alkohola. Piće je u Tekili prvi put proizvedeno u 16. veku. No već su Asteci, pre dolaska konkvistadora 1521, pravili fermentirano piće od agave koje su zvali oktli (octli), a koje je kasnije dobilo popularnije ime pulke (pulque). Kad su Španci iscrpili zalihe brendija, počeli su destilisati asteško piće.
Oko 1600, Don Pedro Sančez od Tagle, markiz od Altamira, počeo je sa intenzivnom proizvodnjom tekile u prvoj „fabrici“ u modernom Halisku. Godine 1608. kolonijalni guverner je uveo porez na ovaj proizvod. Tekila kakvu danas poznajemo počela se proizvoditi početkom 19. veka u Gvadalahari, a u 20. veku postala je popularna širom sveta. Polja plave agave i drevne destilerije u okolini Tekile danas su na popisu svetske baštine. Neke se vrste tekile i dalje proizvode u porodičnim destilerijama, dok se najpoznatije proizvode u velikim multinacionalnim korporacijama. U Meksiku preko 100 destilerija proizvodi 600 vrsta tekile, dok je ukupno registrovano preko 2000 vrsta tekile.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.