Odlomak

Finansijske institucije imaju važan uticaj na funkcionisanje privrede u cjelini. U zavisnosti od potrebe za zadovoljavanjem različitih želja pojedinih učesnika na tržištima stvoren je veliki broj različitih finansijskih institucija kako bi se ove potrebe zadovoljile na odgovarajući način.
Finansijske institucije su karakteristične po tome što prikupljaju novčana sredstva, usmjeravaju ih u finansijske plasmane i obavljaju finansijske usluge. Računovodstvo mora osigurati korisnicima različite informacije koje su im potrebne za različite namjene i u tom se kontekstu može reći da je računovodstvo „jezik poslovanja ili „poslovni jezik“.
Cilj ovog rada je ukazati na važnost raznih izvještaja za finansijske institucije. Rad je podjeljen na šest dijelova. U prvom dijelu rada definisane su finansijske institucije i organizacija njihovog računovodstva. Također, objašnjene su banke kao jedna od najznačajnih, kao i izvještaji primjenjivi u njenom poslovanju.
U drugom dijelu definisana je kreditna unija i njen značaj. Treći i četvrti dio rada odnosi se na investicione fondove i njihovu organizaciju računovodstva.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 32 stranica
  • Troškovno računovodstvo -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Ekonomija
  • Bosna i Hercegovina,  Tuzla,  UNIVERZITET U TUZLI - Ekonomski fakultet  

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari