Odlomak

UVOD

Koliko vas svako jutro poželi da baš danas ne mora otići na posao? U današnje vrijeme je i to moguće – sjesti za računar kad nam odgovara, i odraditi posao brže nego što bismo to učinili na svom uobičajenom radnom mjestu u kancelariji. Zahvaljujući razvoju informacione tehnologije rad van tradicionalnog kancelarijskog prostora je postao moguć.
Rad na daljinu (engl. telework) posljednjih godina postaje sve značajniji, naročito u poslovima gdje predstavlja prirodnu posljedicu razvoja samih djelatnosti (informatički sektor, novinarstvo i slično), a razvoj tehnološke infrastrukture (prije svega interneta) dozvoljava sve većem broju ljudi da, umjesto u uredu, rade u toplini doma svog Kod rada na daljinu dio se ili većina poslova obavlja kod kuće na vlastitom računalu, a rezultati rada (tekstovi, prezentacije, programski kod i ostalo) šalju se poslodavcu. Komunikacija u suprotnom smjeru podrazumijeva primanje novih radnih zadataka ili povratnih informacija o kvaliteti napravljenog. Razmjena podataka između naručitelja posla i osobe koja ga obavlja najčešće se obavlja e-mailom, iako se mogu koristiti i ostali web servisi (npr. FTP).
Mi smo se odlučili za ovu temu pošto smo informatički smjer i rad na daljinu nam je veoma blizak pojam. Rat za talente je, u kombinaciji s vremenom potrebnim za dolazak na posao, troškovima te povećanom potrebom za usklađivanjem poslovnog i privatnog života, glavni faktor za promoviranje rada na daljinu (telecommuting), istaknuo je Lanzalotto te je dodao da dobro postavljena telecommuting politika može pridonijeti pobjedi ili porazu u natjecanju za visoko kvalificirana profesionalce.
Međutim, istraživanje pod nazivom National Technology Readiness ustanovilo je da, iako četvrtina Amerikanaca radi za poslodavce sklone radu na daljinu ili na poslovima koji ima dopuštaju rad od kuće, manje od 10% iskoristi takvu pogodnost. Također, oni radnici koji mogu raditi od kuće, to ne rade jer ne žele izgubiti kontakt s kolegama ili biti isključeni iz donošenja važnih odluka.

 

 

 

TEORIJSKI DIO

NASTANAK I DEFINISANJE RADA NA DALJINU

Rad na daljinu (telecommuting, e-commuting, e-work, telework) je nov pojam koji podrazumeva rad od kuće ili s nekog drugog mesta koje može biti udaljeno od sedišta matične kompanije stotine kilometara. Ovakav vid rada odbacuje pravila klasične radne sredine sa fiksnim radnim vremenom zaposlenih, ograničenim radnim prostorom, svakodnevnim putovanjem na posao. Mogućnost rada na daljinu je logična posledica ubrzanog razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija (multimedija, računarskih mreža, Interneta). Mnogi zaposleni rade od kuće, dok ostali, koje često nazivaju nomadskim radnicima, koriste mobilne telekomunikacione tehnologije za rad iz kafića ili sa raznih drugih mesta.
Ne postoji univerzalna definicija za pojam rad na daljinu, Telecommuting, teleworking ili rad na daljinu, nazivi su koji podrazumijevaju poslovni aranžman kod kojeg zaposlenici uživaju povlastice fleksibilnog radnog vremena i mjesta rada.
Istraživači rad na daljinu (telecommuting) definišu kao alternativni poslovni dogovor prema kojem zaposleni obavljaju radne zadatke van primarnog ili centralnog radnog okruženja, barem tokom određenog dela svoga radnog vremena, pri čemu se služe elektronskim medijima u komunikaciji sa ljudima u i van organizacije. Telecommuteri rade od kuće, u knjižari, automobilu, u internet cafeu – odakle god imaju pristup Internetu, bilo na laptopu ili običnom računaru. Zapadne firme već nekoliko godina praktikuju ovaj način rada, u čemu, očekivano, prednjače SAD. Istraživanja su pokazala da produktivnost kod rada na daljinu raste 10 -40 posto.
Rad na daljinu oblik je organizacije i izvođenja rada uz upotrebu informacionih tehnologija, u okviru ugovora o radu, u kojemu se posao koji bi se mogao obavljati u prostorima poslodavca redovito obavlja izvan tih prostora. Rad na daljinu dobrovoljan je i za uključenog radnika i za uključenog poslodavca, može biti uključen u radnikov originalni opis poslova ili se može naknadno otpočeti na dobrovoljnoj osnovi.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari