Odlomak

Rektalni rastvori i suspenzije su tečni preparati namenjeni za rektalnu aplikaciju sa ciljem da se proizvede sistemski ili lokalni efekat. Klizme se primenjuju rektalno koristeći špric, irigator ili gumeni balon. Rektalni rastvori ili suspenzije izdaju se u posudama čiji je volumen 2,5 – 2 000 ml.
To su jednodozni preparati koji sadrže jednu ili više rastvorenih ili dispergovanih ljekovitih supstanci, i to u vodi, ili glicerolu ili makrogolu. Suspenzije smeju da imaju talog, ali pod uslovom da se on lako redisperguje, a suspenzija ostane stabilna dovoljno dugo da se može aplikovati.
Rektalni rastvori i suspenzije mogu da sadrže i pomoćne materije, kao što su materije za podešavanje viskoziteta, za podešavanje pH – vrijednosti, solubilizatori i stabilizatori. Ove supstance ne smeju da ometaju delovanje ljekovite supstance, niti da u upotrebljenim koncentracijama izazivaju lokalnu iritaciju.
Primenjuju se rektalno u onim slučajevima kad nije moguća oralna primjena lijeka (povraćanje, nesvijest djece, povrede, kod upotrebe lijekova koji nadražuju želudac ili se u njemu razgrađuju). Radi zaštite rektalne sluznice, klizme sadrže sluzave materije (npr. arapska guma, skrob, sluz bijelog sljeza).

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Farmacija

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari