Odlomak

NARKOMANIJA

Narkomanija je rec grckog porekla i ozncava po definiciji strast za uživanjem u opojnim drogama, a narkoman je samim tim onaj ko drogu uživa. Medutim, definicija narkomanije kao “strasti za uživanjem” u drogama je davno prevazidena, jer je narkomanija evoluirajuci poprimila mnogo šire dimenzije i prerasla opseg obicne strasti, i razvijajuci se, na negativnu stranu po ljude postala obeležje jedne cele kulture i jednog novog principa i nacina života, postala bolest!!!
Postala je trend, odgovor na svakodnevnu monotonost ili disfunkcionalnost društva u kome živimo, inat prema svemu što je normalno i razumno, ulaznica u društvo, nacin da se prekrati vreme ili neistraženo prostranstvo bez kojeg se život ne smatra kompletnim.
Nekada je “kontrolisana” narkomanija tj. ona koja se kretala u obimu odredenih kultura kao sastavni deo njihovih rituala, bila normalna pojava i nije imala pogrdni prizvuk niti u nazivu ni u samoj svojoj biti. Medutim covek je, kao najinteligentnije bice na planeti, našao nacin da zarad sopstvene koristi i stalne potrebe za brzim i efikasnim zadovoljenjem cula razvije pojam narkomanije do ogromnih razmera, pritom uništavajuci živote miliona zarad svog još veceg bogacenja. Prodaja, tj. dilovanje droge je u današnje vreme biznis na kome se zgrcu bogatstva, razvijaju države i podižu mala kraljevstva na privatnim posedima širom sveta, a uživanje istih je pojava koja od normalnih ljudi pravi sloj na samoj donjoj margini društva, rastura porodice i ubija nažalost stotine hiljada, pa možda cak i milione godišnje.
Danas se droga, osim na nekim mestima gde se zadržala kao neizbežan deo kulture ili paganskih rituala (Bolivija, Peru, Kambodža, Meksiko, Turska, pojedine africke zemlje itd.) uzima iz mnogo razloga. Najosnovniji od njih su, kao sto je vec navedeno: trend, potreba za pronalaženjem sebe unutar sebe sto je posebno izraženo kod adolescenata kao jedna od faza u krizi identiteta, potreba za lakšim pronalaženjem sebe unutar sredine, što je opet karakteristicno za adolescente cije je psihicko stanje u tom periodu života veoma krhko i komplikovano, i koji teže ka tome da se po svaku cenu uklope u neku vecu i samim time stabilniju sredinu; inat i bunt protiv sveta, poistovecivanje sa lažnim idolima i onaj najopasniji faktor od svih covekovih najprevrtljivijih osobina koja je kroz istoriju bila izvor najveceg uspeha i najgorih propasti – radoznalost.
Gotovo je nemoguce dopreti do svih onih koji su u kontaktu sa drogom. S obzirom na cinjenicu da ju je masovna proizvodnja ucinila neverovatnom jeftinom, droga i samim time narkomanija je postala globalna pojava. Ona nije više razonoda najbogatijih, vec i “bogatstvo siromašnih”.

 

 

 

VRSTE DROGA
AMFETAMINI
Ubrzavaju fizicke i duševne procese i izazivaju osecaj uzbudenja i viška energije. Kao spoljni znakovi javljaju se mršavljenje, širenje zenica, nesanica, drhtavica… Posledica dugotrajnog konzumiranja su paranoja i nasilništvo.
BARBITURATI
Izazivaju jaku letargiju i pospanost. Spoljni simptomi su nejasan i smeten govor, nedostatak fizicke koordinacije i ravnoteže. Dugotrajno konzumiranje barbiturata ima posledicu poremecaja spavanja tzv. “dvostruki vid”.
U kombinaciji sa alkoholom konzumiranje može biti smrtonosno.
MARIHUANA I HAŠIŠ
Izazivaju fizicko i psihicko opuštanje ali i promene raspoloženja. Spoljni znakovi su crvenilo ociju, raširene zenice, nekoordiniranost pokreta, letargiju i povremene mucnine. Dugotrajno korišcenje vodi ka fizickim i psihickim oštecenjima.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese