Odlomak

Vanjsko – trgovinska djelatnost, a pogotovo izvoz je vrlo važan čimbenik za svaku tvrtku koja proizvodi odnosno izvozi vlastiti proizvod ili izvozi proizvode drugih proizvođača. Da bi se mogao realizirati uvoz potrebno je izvoziti.

Izvoz proizvoda od velike je važnosti za državu, a ne samo za proizvođača, odnosno izvoznika. Od izvoza država dobiva devizni priliv što je vrlo važno za:

– dobivanje ino kredita
– razvoj industrije, tehnologije, znanosti, obrazovanja
– promet i veze i dr.

U svakom izvoznom i uvoznom poslu ključna osoba koja koordinira promet tj. prijevoz robe od krajnjeg proizvođača do krajnjeg korisnika je špediter. On omogućava da se premoste kilometarske barijere, pravilnim izborom prijevoznog sredstva, osiguranja te općenito brigom za robu dok ona ne dođe do svog krajnjeg cilja kojeg je nalogodavatelj odredio.

Ta zadaća nije niti jednostavna niti bez rizika. Zato je potrebno da špediter savršeno poznaje zakonske propise svoje zemlje i zemlje u koju se roba otprema, da poznaje klauzule, te da posjeduje dobre veze sa prijevozničkim poduzećima, osiguravateljskim kućama, brodarskim agentima, bankama, carinskim ispostavama i ostalim sudionicima izvozno – uvoznog posla.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Diplomski radovi

Više u Saobraćaj

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese