Odlomak

Motori sa unutrašnjim sagorijevanjem su toplotni motori koji hemijsku energiju goriva, putem sagorijevanja, u za to predviđenom prostoru (cilindru ili komori za sagorijevanje), pretvaraju u potencijalnu energiju produkata sagorijevanja, zatim se ta energija posredstvom odgovarajućeg motornog (klipnog) mehanizma pretvara u mehaničku energiju. Takođe, motori koji se koriste kod automobila su klipni motori sa unutrašnjim sagorijevanjem, koji najčešće kao pogonsko gorivo koriste benzin ili dizel gorivo.
Osnovni dijelovi motora su: blok motora, glava motora, radilica, klip, klipnjača, poprečna glava, obloga cilindra, osnovna ploča, izduvni i usisni ventili, zamajac, mlaznica za gorivo i pumpa za ubrizgavanje goriva visokog pritiska za dizelske motore ili karburator i svjećice za benzinske motore, bregasto vratilo, pogon bregastog vratila, itd.
Vijek trajanja pojedinih vrsta motora, zavisno od namjene i konstrukcije može biti vrlo različit. Kod pogonskih motora na motornim vozilima dužina trajanja pa sve do generalne opravke zavisi od sljedećih faktora: propisno održavanje (pridržavanje uputstava koji su propisani od strane proizvođača), propisna eksploatacija (snagu motora iskorištavati prema utvrđenom režimu od strane proizvođača), uslovi rada motora (otežan uslovi dovode do bržeg trošenja pojedinih dijelova, što znači i raniju generalnu opravku motora).

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 48 stranica
  • Motori SUS mr Simo Vidović
  • Školska godina: mr Simo Vidović
  • Diplomski radovi, Skripte, Saobraćaj
  • Bosna i Hercegovina,  Banja Luka,  Koledž za primjenjene i pravne nauke 'Prometej' u Banja Luci   -

Više u Diplomski radovi

Više u Saobraćaj

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese