Odlomak

Hranom unosimo stvari koje izgrađuju telo, pridonose održavanju telesne i mentalne kondicije, te poboljšavaju otpornost prema bolestima. U prehrani ljudi mogu se koristiti sve vrste zdravstveno ispravnih namirnica, jer sa prehrambene tačke gledišta, pojedinačna vrsta namirnice, sama po sebi, nije ni ¨dobra¨ ni ¨loša¨. Važno je koliko se određena vrsta namirnice dopunjuje ili kombinuje sa ostalom hranom da bi se zadovoljile energetske potrebe za hranljivim stvarima određene osobe. Najbolji savet je da se ljudi hrane i unose raznovrsne namirnice i da ukupnu količinu rasporede u više obroka tokom dana.
Davno se primetilo da stanovništvo koje jede manje mesa, a više hrane biljnog porekla ima skoro 50 % manju šansu da oboli od karcinoma. Podaci o različitoj incidenci karcinoma u svetu sa različitim kuhinjama, naveli su istraživače na vrlo ozbiljna ispitivanje u vezi načina ishrane i pojavi malignih tumora.

Mnogobrojne studije na velikom broju ispitanika su pokazale da zaista u hrani postoje faktori koji utiču direktno na nastanak i razvoj tumora skoro svih organskih sistema u organizmu, a posebno tumora digestivnog trakta i tumora dojke. Ove sastavne supstance mogu biti jedan od uzročnih faktora nastanka i brzog razvoja tumora, te se oni zovu kancerogeni.

 

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 16 stranica
  • Zdravstvena nega u onkologiji -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Medicina
  • Srbija,  Ćuprija,  Visoka medicinska škola strukovnih studija u Ćupriji  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari