Odlomak

UVOD

Mala i srednja preduzeća čine najveći udeo poslovnog sistema, skoro 98% od ukupnih preduzeća u registru Ujedinjenih Nacija. Predstavljaju srž ukupnog bruto evropskog proizvoda sa čak 60% , a obezbeđuju 80 miliona radnih mesta u Evrposkoj Uniji, pa tako predstavljaju važan sektor svake državne ekonomije.

Menadžment malih i srednjih preduzeća su sinonim za kvalitet, uspeh, brzu transformaciju i regeneraciju, brz napredak, ali isto tako i veliki rizik. Njihova komparativna prednost je u tome sto su fleksibilna, mogu brzo da se adaptiraju na promene i da zadovolje zahteve tržišta.

Mala preduzeća postoje u skoro svim privrednim oblastima. Ova preduzeća, shodno ekonomskim parametrima, imaju mali obim poslovanja kao i mali uloženi kapital i mali broj zaposlenih radnika. Strukturno se uklapaju u privredni, odnosno radni prostor koja ne pokrivaju srednja i velika preduzeća i obavljaju poslove za koje ova preduzeća nisu zainteresovana i poslove koje ne donose profite velikim preduzecima.

Mala preduzeća osniva pojedinac – preduzetnik koji je ujedno i vlasnik i menadžer preduzeća. Preduzetnik samostalno donosi odluke vezane za poslovanje , i svojom imovinom snosi rizik poslovanja preduzeća .

Mala preduzeća karakteriše relativno nizak stepen specijalizacije poslova upravljačkih i poslovnih funkcija. Poslovi, koje obavlja malo preduzeće, su obicno lokalnog karaktera sa stanovišta tržišta i zaposlenosti. Najveci broj malih preduzeća osniva se u maloprodaji, veleprodaji i u sektoru pružanja usluga.

U oblasti proizvodnje, to su uglavnom kooperacije sa srednjim i velikim preduzećem u oblastima proizvodnje koje zahtevaju brzo prilagođenje ili sezonski posao.
Mala preduzeća imaju visok stepen tržišne fleksibinosti i niske fiksne troškove, koji predstavljaju značajnu odrednicu i komparativnu prednost malih preduzeća. Mala preduzeća su često izvor inovacija i kao takva doprinose ubrzanom razvoju privrede, poseduju izraženu preduzetničku inicijativu, profitabinost pri ulaganju kapitala, inovativnost i kreativnost . Značaj malih preduzeća se ogleda u brzini tehnološkog razvoja, imaju značajnu ulogu u regionalnom i lokalnom razvoju jedne zemlje i predstavljaju glavni izvor nove zaposlenosti.

Srednja preduzeća se nalaze na prelazu između malih i velikih preduzeća. Prednost srednjih preduzeća u odnosu na velika je u većoj fleskibinosti i mogućnosti reagovanja na tržišne i tehnološke promene.

Sam način rada i kooperacija su značajno razvijeni u ovim vrstama preduzeća. Njih karakteriše visok stepen standardizacije poslova i tehnoloskog procesa. Visok stepen standardizacije poslovnih funkcija u srednjim preduzecima dovodi do povećane ukupne fleskibinosti preduzeća. Ovu vrstu preduzeća, kao prethodnu, karakterišu niski fiksni troškovi. Srednja preduzeća imaju veću moć prilagođavanja potrebama tržišta i drugim spoljnim faktorima, u odnosu na velika preduzeća.

Većina tranzicionih ekonomija shvata važnost malih i srednjih preduzeća, te se zbog toga formulišu nacionalne politike prema malim i srednjim preduzećima, prave programi i strategije razvoja. U zemljama u tranziciji stvaranje sektora za mala i srednja preduzeća je značajan deo ekonomskih reformi. Nažalost, razvoj ovog sektora umnogome zaostaje zbog nedostatka u zakonodavstvu i regulativama, te uopšte razumevanja preduzetništva, loše infrastrukture, kao i nedostatka finansijskih sredstava. Navedene činjenice predstavljaju glavne prepreke u daljem razvoju malih i srednjih preduzeća.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Diplomski radovi

Više u Ekonomija

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese