Odlomak

VEŠTAČKA ZASLAĐUJUĆA SREDSTVA

Zaslađujuća sredstava se dodaju osvežavajućim napitcima iz više razloga:

  • radi postizanja sadržaja suve materije,
  • radi postizanja potrebne punoće i
  • radi postizanja harmoničnog ukusa.

Zaslađujuća sredstva se dele na :

  • prirodna i
  • veštačka.

U prirodna zaslađujuća sredstva ubrajaju se :

  • saharoza (disaharid)
  • glukoza (monosaharid)
  • viševalentni alkoholi (sorbitol,ksilit)
  • glukozni sirup,
  • glukozno-fruktozni sirup i
  • invertni sirup.

U veštačka ,najčešće korišćena,zaslađujuća sredstva,ubrajaju se:

  • saharin i
  • ciklamati.

Veštačka zaslađujuća sredstva imaju znatno veći stepen slasti od prirodnih,a dobijaju se sintetičkim putem.Ovi preparati,osim slasti,nemaju ništa zajednicko sa šećerima.Nisu kalorični,ne prelaze u krv,ne fermentišu,ne povećavaju osmotski pritisak rastvora.U većoj koncentraciji ovi preparati,često,imaju specifičan ukus,koji može da bude metalno-gorak.
Pri upotrebi ovih sredstava mora se voditi računa da nisu štetna za ljudsko zdravlje i da su dozvoljena za upotrebu,prema zakonskim propisima.Ova sredstva mogu,prema našim propisima,na deklaraciji napitka (etiketa npr.) biti označena pripadajucim E brojem (kao i ostale pomoćne sirovine za proizvodnju bezalkoholnih napitaka).
Od veštačkih zaslađujućh sredstava,najpoznatiji su:saharin i ciklamati.
Veštačka zaslađujuća sredstva mogu da se upotrebe sama ili u kombinaciji sa šećerima ili više valentnim alkoholima.Tako daju prirodniji ukus.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari