Eugenol i njegovi bioaktivni derivati
Objavio MilicaD12 12. februar 2025.
Skripte, Poljoprivreda/Šumarstvo
Objavio SlobodankaDana 01. avgust 2014. Prijavi dokument
U vod
Značaj soje proizilazi iz izuzetno povoljnog hemijskog sastava zrna. Sadržaj proteina u zrnu od oko 40% i oko 20% ulja, čine soju ne samo izuzetno korisnom, veći veoma ekonomičnom biljnom vrstom. U našoj zemlji soja se prvenstveno koristi u industriji stočne hrane, gde se postupkom prerade dobija sojina sačma, kvalitetno, visokoproteinsko stočno hranivo.
U ishrani ljudi soja se kod nas još uvek ne koristi dovoljno, uglavnom zbog toga što je prilikom uvođenja u proizvodnju i ishranu reklamirana kao zamena za meso, što je potpuno pogrešno. Zrno soje ima visoku nutritivnu vrednost i svoje važno mesto u pravilnoj ishrani. Najpre, proteini soje su bogati esencijalnim aminokiselinama,kojih nema u belančevinama životinjskog porekla. Zatim, soja sadrži vitamine B kompleksa, beta karoten,bogata je mineralima, najviše kalcijumom, gvožđem i kalijumom. Zbog toga se u razvijenim zemljama povećava upotreba proteinskih proizvoda od soje u ljudskojhrani, kako direktno kod individualnih proizvođača, tako i indirektno putem upotrebe industrijskih proizvoda
Objavio MilicaD12 12. februar 2025.
Objavio boob1703 12. februar 2025.
Objavio boob1703 12. februar 2025.
Komentari
You must be logged in to post a comment.