Stečajni postupak u privrednom društvu
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Ekologija
Objavio izuzetnanagrada 01. decembar 2013. Prijavi dokument
UVOD
Teški metali predstavljanju značajnu sirovinu za brojne industrijske grane, neophodni su za žive organizme, mogu poboljšati produktivnost u poljoprivredi, a ujedno su i značajni zagađivači. U vidu finih čestica mogu dospjeti u atmosferu odakle se talože u vodama i tlu. U organizam se unose inhalacijom ili ingestijom, a 90% metala prisutnih u organizmu unose se hranom.
Teški metali su prirodni sastojci zemljine kore i vode i prisutni su u različitim koncentracijama u svim ekosistemima. Teoretski svakih 1000 kg zemlje sadrži 200 g hroma, 80 g nikla, 16 g olova, 0,5 g žive i 0,2 g kadmijuma.
ESENCIJALNI I NEESENCIJALNI METALI
Teški metali se zovu zbog toga što imaju gustoću veću od 5 g/cm3. U teške metale ubrajaju se metali koji nisu biogeni i djeluju isključivo toksično (neesencijalni) kao što su: olovo, živa, kadmij, arsen, talijum i uranijum.
Neki teški metali su neophodni za žive organizme(esencijalni) kao što su: cink, željezo, molibden, mangan, kobalt i selen.
Esencijalni metali su potrebni za pravilno funkcioniranje organizma pa njihov nedostatak može biti štetan za organizam, isto kao i njihova visoka koncentracija u organizmu tako da je pitanje njihove toksičnosti zapravo pitanje količine.
IZVORI TEŠKIH METALA
Svaki čovjek je izložen određenoj razini teških metala. Izvori teških metala nalaze se svuda oko nas: okoliš, hrana, voda,kozmetika, boje.
Okoliš je npr. Opterećen kadmijem i olovom (izvor zagađenja su fosfatna gnojiva, tretiranje poljoprivrednih kultura pesticidima koji sadrže teške metale, ispušni plinovi automobila).
Biljke apsorbuju teške metale iz zemlje i zraka prvenstveno preko korijena iz tla, a manjim dijelom i preko nadzemnih organa iz atmosfere. Tako konzumacijom voća i povrća teške metale direktno unosimo u organizam.
Međutim, teški metali u hrani mogu nastati kao rezultat kontaminacije u lancu proizvodnje. Prema tome, kontaminanti su tvari koje nisu namjerno dodane u hranu nego su posljedica kontaminacije hrane tokom proizvodnje, pakovanja,transporta, obrade hrane ili su pak posljedica nekih prirodnih procesa.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio Studenteu 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.