Odlomak

UVOD
Bol u abdomenu je jedan od najčešćih razloga intervencija hitne pomoći. Prema različitim statistikama od 30 do 70 % pacijenata u prijemnim ambulantama bolnica i hitnih službi imaju bol u abdomenu – nazvanu akutnim abdomenom. Ovu dijagnozu uobičajeno postavljaju lekari u ambulanti i hitnoj pomoći, kada ne mogu otkriti uzrok bola. Pošto se akutni abdomen različito razvija, I zavisi od samog uzroka, sa strane medicinske sestre potrebno je poznavanje nekih osnovnih slika koje će svakako pomoći pri jasnijoj ideji i pristupu na terenu. Rad prikazuje osnovne stvari o akutnom abdomenu, definiciji, indikacijama i tretmanu istog.
Bolovi u abdomenu jedan su od najčešćih razloga prijema poziva za intervencijom ekipe hitne pomoći, jer putem telefona nije moguće od strane pacijenta ili pozivatelja koji u njegovo ime zove detaljno saznati u čemu je reč u dotičnom slučaju, nego se zaključuje iz dobijenih informacija na osnovu kojih dežurni lekar ili medicinska sestra na telefonu prima poziv. Isti slučaj je i kada se radi o akutnom abdomenu kada nije moguće utvrditi tačan uzrok bola, koji predstavlja jedan od glavnih simptoma, nego samo pretpostaviti iz intervjua s osobom.

Akutni abdomen predstavlja stanje izazvano povredom ili akutnom bolešću jednog organa trbušne duplje, koje zahteva hitan tretman I transport u zdravstvenu ustanovu gde će biti hirurški obrađen, u svrhu sprečavanja perforacije, peritonitisa, šoka I smrti.
Etiologija
Etiologija akutnog abdomena široka je pa je takođe i na samom mestu intervencije teško utvrditi o čemu je reč, ukoliko nismo mogli saznati iz razgovora, pregleda i eventualno dokumentacije koju pacijent poseduje. To je zbog nemogućnosti sprovođenja nekih potrebnih dijagnostičkih mera, koje se jedino mogu sprovesti u bolničkoj ustanovi, pa je stoga pacijenta nakon primarnog tretmana potrebno transportovati u zdravstvenu ustanovu.
Etiologija je raznovrsna, a jedni od najčešćih uzroka su:
akutni appendicitis
ileus
inkarcerisana hernija
perforacija želučanog ili duodenalnog čira
vaskularni (npr. ruptura aneurizme abdominalne aorte)
ginekološki (ruptura ciste na jajniku)
drugi
Klinička slika
Jedan od glavnih prisutnih simptoma akutnog abdomena je bol, koja u većini slučajeva i jeste razlog zbog kojeg pacijenti zahtevaju pomoć. Bolovi se javljaju u abdomenu, zavisno od etiologije i vremena. Trbušna maramica je napeta i bolna na dodir, puls ubrzan, pritisak nizak, posebno dijastolni ispod 80mmHg, a pritisak može biti i niži zavisno od procesa koji je uzrokovao akutni abdomen. Pacijent može imati nagon na povraćanje i povraćanje, povećanu razliku između rektalne i aksilarne temperature.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari