Odlomak

Osim tečnog dela —krvne plazme, krv sadrži i ćelijske, uobličene elemente, koji zauzimaju nešto manje od polovine zapremine krvi.
Postoje tri vrste krvnih ćelija: eritrociti, leukociti i trombociti. Različitog su izgleda, a i uloge su im specifične. Eritrociti učestvuju u razmeni gasova i služe kao prenosioci kiseonika i ugljen-dioksida, leukociti pomažu odbrani organizma, a trombociti sudeluju u složenom procesu zgrušavanja krvi.
Veći deo krvnih ćelija vodi poreklo iz kostne srži, dok samo neke vrste belih krvnih zrnaca potiču iz retikuloendotelnog sistema limfnih žlezda, limfnih čvorova i slezine.
Matična ćelija skoro svih krvnih loza jeste hemocitoblast kostne srži.
ERITROCITI
Eritrociti (crvena krvna zrnca) su naj¬brojnije krvne ćelije organizma. Mada ne postoji jedinstveno gledište u pogledu normalnih vrednosti broja eritrocita, ipak se danas smatra da broj eritrocita (prema domaćim statistikama) kod muškaraca iznosi 4,5 —5 x 1012/I krvi, dok je kod žena taj broj nešto manji i iznosi 4 — 4,5 x 10l2/l. Broj eri¬trocita u perifernoj krvi može se menjati i pod fiziološkim uslovima (povećan mišićni rad, život na velikim visinama, klima itd.). Međutim, najveći uticaj ima doba starosti. Poznato je da novorođenčad imaju do 7 * 1012/l eritrocita, i da taj broj već prvih dana opada i vremenom se normalizuje.
Eritrociti imaju izgled bikonkavnih, okru¬glih tela (oblik diska), koja na preseku podse- ćaju na „piškotu“ a veličine su 6,7 —7,7 pm, (pm, mikrometar je hiljaditi deo milimetra).

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese