Odlomak

 
1. Opis poslovne ideje – osnovne koncepcije

Na prostoru grada Banja Luke prisutan je konstantan porast broja stanovnika, te konstantan porast broja dolazaka turista. Takođe nije zanemarljiva činjenica i veliki broj studenata koji privremeno borave u Banjoj Luci. Dakle osnova za ugostiteljsko – turističko djelovanje itekako ima.
Ukoliko uzmemo da je broj poslastičarnica u Banjoj Luci ne tako veliki i nesrazmjeran broju stanovnika i broju ostalih ugostiteljskih objekata otvaranje poslastičarnice u širem centru Grada bi bio pun pogodak. Dodajmo tome i olakšicu da je ugostiteljski ovjekat „Everest“ već poznat, te ima znatan promet usluga.
Pomenuti ugostiteljski objekat „Everest“ se nalazi u široj zoni centra, na atraktivnoj lokaciji u gradskom naselju Nova Varoš. Konkurencija u ovom dijelu grada nije tako velika, te bi čak i na bazi lokalnog stanovništva ovog gradskog naselja poslastičarna mogla pozitivno da posluje.

1.1. Odluka o pokretanju biznisa (preduzeća)

Postoji nekoliko faktora koji su me naveli na proširenje kafića „Everest“ u poslastičarnicu. Prvi meću njima je slaba konkurencija u ovom dijelu Grada, zatim atraktivna lokacija kafića „Everest“, te blagi pregled turističke ponude Banja Luke, broja dolazaka turista, kao i broj studenata koji privemeno borave u Gradu.

1.2. Opis djelatnosti, način osnivanja i način rada

Ukratko o preduzeću:
• Naziv: caffe poslastičarna „Everest“, društvo sa ograničenom odgovornošću,
• Skraćeni naziv: „Everest“, d.o.o.,
• Sjedište: Ulica Kralja Petra I Karađorševića , 78000 Banja Luka,
• Osnovna djelatnost: Ugostiteljstvo i proizvodnja kolača,
• Pravni oblik: Društvo sa ograničenom odgovornošću.
Djelatnost ugostiteljskog objekta „Everest“ bi bila: proizvodnja raznih vrsta kolača za vlastite potrebe u dodatno opremljenoj i za te potrebe specijalizovanoj kuhinji, gdje bi kvalitet i nivo usluge postali zaštiti i prepoznatljiv znak poslastičarne. U planu je i pokretanje proizvodnje za druge klijente, a ne samo za potrebe „Everest“ – a ukoliko za to bude osnova i tražnje.
Nakon osposobljavanja kuhinje i pokretanja rada poslastičarne u kafiću bi bile promotivne cijene koje bi ujedno služile i kao marketing i dobra strategija probijanja na tržištu. Promotivnim cijenama „Everest“ bi posjećivale razne generacije ljudi, odnosno ljudi sa različitim interesima, od administrativnih radnika, bankara, pa sve do penzionera i studenata i učenika. Ovime bismo stvorili jedan brend i dobili zaštitni znak „Everest“ – a.
Saffe poslastičarna „Everest“ bi bila registrovana kao ugostiteljsko – proizvodni objekata, gdje bi se dio ponude proizvodio u vlastitoj kuhinji, ali bi kasnije proizvodnja bila proširena i za potrebe drugih klijenata.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese