Odlomak

UVOD
Pod pojmom mliječni proizvodi ili mliječne prerađevine podrazumijevamo proizvode nastale preradom svježeg mlijeka.
Mliječni proizvodi su obično proizvod prirodnog procesa fermentacije mlijeka koji je čovjek prilagodio svojim potrebama i uobličio u razne proizvode.
Tu spadaju: sir, pavlaka, kajmak, jogurt, kefir, puter, te razni drugi proizvodi na bazi mlijeka, a u kojim mlijeko ima najveći procenat sastava.
Fermentacija hrane je jedan od najstarijih i najvažnijih tehnoloških postupaka konzerviranja namirnica. To je kompleksna transformacija organskih namirnica uz katalitičku aktivnost enzima mikroorganizama tokom koje nastaju nove namirnice (alkohol, mlečna kiselina, sirće, vitamini, arome) i sl. Namirnice služe kao dobra podloga za razvoj mikroorganizama vrenja, a plod njihovog razvoja i delovanja je fermentirani proizvod visoke biološke vrednosti.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 17 stranica
  • Dijetetika -
  • Školska godina: -
  • Skripte, Medicina
  • Bosna i Hercegovina,  Tuzla,  UNIVERZITET U TUZLI - Medicinski fakultet  

Više u Skripte

Komentari