Odlomak

UVODNA RAZMATRANJA

Tenis je sportska igra u kojoj se pomoću reketa i loptice dva ili četiri igrača nadmeću na označenom terenu. Osim što je vrlo raširen vid rekreacije tenis je i popularan sport, koji je standardno i u programu Olimpijskih igara. Tenis je, danas, sport koji igraju djeca i osobe različitog doba. Složenost ovog sporta dovela je do toga da je tenis postao jedna vrsta nauke. Kao takav, svaka informacija i nova ideja o njemu nikada neće biti dovoljna, ali istovremeno će biti rado prihvaćena od strane ljudi koji se bave ovim sportom. Tenis je sport višestrukih izbora, ali je najčešće samo jedan izbor pravi (najbolji).

Priprema mladih tenisera može biti vrlo monotona. Jako je važno tih nekoliko udaraca koje svaki igrač ima u repertoaru izvježbati do automatizma da te udarce uspije izvoditi kada je najvažnije, u meču, na turniru. Nerijetko se događa da djeca odustaju od treninga, upravo, zbog toga, jer nisu spremana prihvatiti svakodnevno ponavljanje jednih, te istih udarada do savršenstva. U kasnijoj dobi je lakše, jer oni sami traže i vide smisao u izvođenju udaraca, a u ranijoj fazi treninga vrlo je važno zadržati i njegovati smisao za igru, da bi djeca zavoljela takmičenje, te postala uspješni takmičari. Posljednjih godina u teniskoj obuci se pojavljuju programi koji zagovaraju igranje za poen od prvog časa na terenu, tako da djeca shvate da trening ne mora biti od početka monoton i suvoparan, nego da se i početnici mogu isto tako takmičiti, iako nisu savladali osnove teniske tehnike.

Sportski treningje kompleksan pedagoški proces koji se konkretizuje u organizovanom vježbanju koje se ponavlja sa takvim opterećenjem da aktivira fiziološke procese superkompenzacije i adaptacije organizma. Na taj način se postiže poboljšnje fizičkih (motoričkih), tehničkih, taktičkih, psihičkih, intelektualnih kvaliteta sportiste, koji se iskazuju u postizanju takmičarskog rezultata. Jedna od zabluda koja je dosta štetila sportskoj praksi (a nažalost i danas je prisutna kod zaostale stručne svjesti) je mišljenje da se određene vrste priprema (tehnička, taktička, fizička, psihološka, teoretska), tretiraju kao izolovane dimenzije treninga.

Savremeno gledište danas, govori o uzajamnoj tijesnoj sprezi između navedenih vrsta priprema sportista i paralelnom radu na uzajamnom metodički skladnom razvijanju svih vrsta pripreme sportista, sa eventualnim favorizovanjem neke od vrsta priprema.

Taktika u tenisu je kombinacija razvijenosti tehnike, i tehničkog djelovanja igrača, njegove pravilne procjene da izabere najbolje moguće rješenje u konkretnoj situaciji u meču, nakon kojeg će osvojiti direktan poen, ili će sebi pripremiti napad, koji će realizivatiti u sljedećih nekoliko udaraca.Mnogi treneri sa učenjem taktike i nekih osnovnih taktičkih zakonitosti koje nameće tenis, počinju kasnije nego što bi mogli i trebali. Većina njih je mišljenja da igrač, prvo, trebadobro usvojiti elemente tehnike na visokomnivou izvođenja, a nakon što je savladao tehniku većine udaraca, tek onda da je spreman za učenje sadržaja treninga koji imaju taktički cilj. Razlog tome je što se, u praksi, taktički zadaci ne podučavaju na način nakoji se to radi sa podučavanjem tehnike. Podučavanje tehnike ima svoj tačno definisani metodički slijed vježbi koje trener koristi da bi igrača naučio neki tehnički element. Kod podučavanja taktike, metodički slijed vježbi nije tako precizno definisan po pojedinim nivoima razvoja igrača, pa većina trenera još uvijek luta i traži onaj pravi slijed vježbi i kombinacija koje će igraču pomoći u rješavanju taktičkih zadataka. Neki treneri su mišljenja da igrač mora sam i to kroz igru i iskustvo u igri (mečevima) doći do taktičkih rješenja koja će kasnije, na treninzima uvježbavati.
Predmet i problemrada

Predmet ovog seminarskog rada jeste taktička priprema tenisera u singlu i dublu. Tokom izrade ovog rada, pažnja će biti posvećena pojmu i karakteristikama taktičke pripreme tenisera, osnovnim principima taktike u tenisu, kao i vrstama taktike u tenisu. Takođe, tokom izrade ovog rada pažnja će biti posvećena i koracima u razvoju taktičke pripreme u tenisu, kao i postupku taktičke pripreme tenisera. Posebna pažnja će biti posvećena taktičkoj pripremi tenisera u singlu i dublu. Zapravo, akcenat će biti stavljen na šablone u igri singlova (šablone i drilove za igru na osnovnoj liniji, šablone i drilove za igru na sredini terena, šablone i drilove za igru na mreži i defanzivne šablone i drilove) i šablone i drilove u igri dublova.
Zadaci rada

Cilj ovog rada jeste da se ukaže na osnovne pojmove, karakteristike i ciljeve koji su vezani za oblast taktičke pripreme u tenisu. Zapravo, cilj rada je da se na osnovu raspoloživih literarnih izvora koji su uključeni u rad i razvoj tenisa kod nas prikažuvježbe koje su zastupljene prilikom taktičke pripreme tenisera u singlu i dublu.Naučni cilj rada je teorijska i naučna deskripcija stavova koji su vezani za oblast taktičke pripreme, dok se društveni cilj rada ogleda u pružanju, kako postojećih, tako i novih saznanja trenerima i sportskim radnicima u oblasti tenisa.
Značaj rada

Značaj ovog rada se ogleda u što boljem razumijevanju procesa taktičke pripreme u oblasti tenisa. Važno je da se sagledaju koraci u razvoju taktičke pripreme u tenisu, postupak taktičke pripreme, te aspekti taktičke pripreme tenisera u singlu i taktičke pripreme tenisera u dublu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari

Click to access the login or register cheese