Odlomak

Centralni nervi sistem (CNS) deo je nervnog sistema i sastoji se od mozga i kičmene moždine. Centralni nervni sistem je dobio ime zbog toga što zauzima najveći deo nervnog sistema, i jer integriše informacije koje prima iz spoljašnje sredine. Takođe, CNS koordiniše i utiče na pokretanje svih delova tela kod bilateralno simetričnih životinja, odnosno svih višećelijskih životinja osim sunđera i radijalno simetričnih životinja.
Ipak, mnogi ubrajaju mrežnjaču i vidne živce, kao i mirisne živce i mirisni epitel u CNS, jer se direktno vezuju za moždano tkivo, bez posrdnika gangliona. Na osnovu takvog smatranja, mirisni epitel je jedino tkivo CNS-a, koje je u direktnom kontaktu sa okruženjem, te omogućava terapeutska lečenja i tretmane.
1. CNS se pruža duž uzdužne ose tela, nalazi u telesnoj duplji, sa mozgom u lobanji i kičmenom moždinoom u kičmenoj šupljini. Kod kičmenjaka mozak je zaštićen kostima lobanje, dok je kičmena moždina zaštićena pršljenovima, ali su oboje okruženi moždanim opnama.

 

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 14 stranica
  • Korelativna neurologija Prof. dr Biljana Lješević-Stojanović
  • Školska godina: Prof. dr Biljana Lješević-Stojanović
  • Seminarski radovi, Skripte, Medicina
  • Srbija,  Beograd,  Visoka zdravstvena škola strukovnih studija   Visoka sportska i zdravstvena škola strukovnih studija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese