Odlomak

KOŽA (opšti deo)

Koža (lat. cutis, grč. derma) je prostran telesni organ koji predstavlja omotač tela. Ona nije samo sloj koji pokriva i štiti površinu tela, nego je ujedno kompleksan organ sa mnogo funkcija. Koža odraslog čoveka ima površinu od 1,2 – 2,3 m2 i čini oko 16 % ukupne telesne težine. Njena debljina nije ista na svim predelima tela. Koža je najtanja na očnim kapcima, a najdeblja na dlanu, tabanu i leđima. Boja kože zavisi od njene debljine, transparencije epiderma, od sadržaja krvi u najpovršnijim sudovima, od količine pigmenta, od rase, doba života i predela tela. Koža je jače pigmentirana na bradavicama grudi, pod pazuhom i oko genitalija.

a)    odvodni kanal
b)    žlezde znojnice
c)    masno tkivo
d)    arterija
e)    stratum corneum
f)    stratum licuidum
g) stratum granulosum
h) stratum germinativum
i)  stratum papillare
j) stratum reticulare
k) subcutis

 

 

 

2. POVRŠINSKI RELJEF KOŽE

Na površini kože nalaze se nabori i brazde razne veličine, a dele se u crteže koji nastaju zbog same građe kože, u crteže nastale kretanjem zglobova i kontrakcijom mišića u samoj koži ili ispod nje.

Strukturni crtež posebno je istaknut na dlanovima, tabanima i jabučicama prstiju i to u obliku virova, omči i lukova. Taj crtež je individualno različit i ne menja se do smrti. Osim toga postoji površinski crtež sastavljen od trouglastih i četvorouglastih plitkih jaraka. Ovim crtežima se još dodaju ušća folikula dlake i pore.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese