studenti
Mesto za uspešne studente

Krivično pravo

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Zaštićeno dobro, odnosno zaštitni objekt jeste život čoveka, a napadni objekt je istovremeno i objekt radnje, odnosno čovek. KZ prihvata uobičajeno podelu na: 1. obično i 2. teško ubistvo. (postoje i privilegovani oblici ubistva propisani kao posebna KD)
Radnja izvršenja običnog ubistva sastoji se u lišavanju života drugog lica.(može biti svaka ona radnja podobna da prouzrokuje smrt drugog lica. Osim radnje činjenja to može biti i radnja nečinjenja.)
Posledica krivičnog dela jeste smrt drugog lica.
Između radnje izvršenja i posledice mora postojati uzročna veza. (kod KD ubistva preovladava teorija ekvivalencije, odnosno condicio sine qua non-prema toj teoriji svaki uslov koji je neposredno ili posredno predhodio posledici, a bez koga ona nebi nastupila,predstavlja uzrok posledice )
Za postojanje krivičnog dela ubistva neophodan je umišljaj koji mora obuhvatiti ne samo smrt kao posledicu, nego i način njenog uzrokovanja. Dovoljno je i postojanje eventualnog umišljaja.
(Postojanje umišljaja u odnosu na posledicu se u sudskoj praksi utvrđuje preko radnje izvršenja. Na osnovu okolnosti samog događaja, koje u nekim slučajevima nedvosmisleno ukazuju na postojanje umišljaja-kao što je ispaljenje 4 hiva u telo oštećenog sa rastojnja od 80cm)
Kod pokušaja ubistva potrebno je da umišljaj učinioca obuhvata smrt kao posledicu krivičnog dela.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.