Odlomak

Majka ima dve funkcije: -Zaštitna-jedan vid je fizička zaštita, a drugi vid je psihička zaštita. Razvojna- telesni, emocionalni i intelektualni. Za emocionalni razvoj neophodna je majčinska stimulacija,za intelektualni razvoj najbitniji je podsticaj, nema intelektualnog razvoja ako je dete prepušteno samo sebi. Detetovo mišljenje će se razvijati zavisno od razvoja njegovog govora.Ž
Četiri stila ponašanja majke:1.Stabilna majka- ona odlično poznaje svoje dete,emotivno pristupa dečijim potrebama,brižljiva je, dobronamerna,emituje dobrotu i toplotu. 2. Uznemirena majka-zivi u stalnom strahu za zdeavlje svog deteta,unosi napetost u porodicu. 3. Melanholicna majka-uvek nadje razlog da bude nezadovoljna,dete joj je teg koji je vuce na dole 4. Samopouzdana i ambiciozna majka-isprojektovala je zivot svog deteta. Dete je plastelin koji ona oblikuje kako zeli,ne obazire se na interesovanja i sklonosti deteta.
OTAC KAO VASPITAČ:
Kako će se otac ponašati kao vaspitač zavisi od tipa porodice,njenog društveno-ekonomskog položaja i porodičnih uloga. On u sebi nosi model svog oca-ako se njegov otac tako odnosio prema deci i porodici tako će i on. Njegov uticaj je važan u svim oblicima razvoja: saznajnoj,intelektualnoj vaspitnoj, i emocionalnoj.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 20 stranica
  • Pedagogija -
  • Školska godina: -
  • Skripte, Pedagogija
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET U BEOGRADU - Učiteljski fakultet  

Više u Pedagogija

Više u Skripte

Komentari