Odlomak

UVOD

Benigni i maligni tumori mogu se javiti na bilo kom od spoljašnjih ili unutrašnjih ženskih polnih organa. Benigni tumori nemaju veliki značaj, ukoliko svojom veličinom i lokalizacijom ne dovode do poremećaja funkcije obolelih i susednih organa. Ako se ne odstrane dok su mali mogu znatno da narastu. Benigni tumori su generalno veoma česti i mogu se javiti u bilo kom starosnom dobu žene i na bilo kom od spoljašnjih ili unutrašnjih polnih organa. Vršeći pritisak na susedna tkiva i organe, ovakvi tumori, mogu da izazivaju slabije ili jače bolove u određenim regionima organizma. Benigni tumori takođe mogu da remete opšte stanje bolesnice ako nastupe izvesne komplikacije. Za razliku od benignih, maligni tumori ženskih polnih organa, koji su relativno česti, zavisno od stadijuma u kom su otkriveni mogu ozbiljno da ugroze zdravlje pa čak i život bolesnice. Kako do danas ne raspolažemo apsolutno sigurnim metodama i sredstvima za njihovo definitivno odstranjivanje, veoma je važno da ih lekar što ranije otkrije.

KLjUČNE REČI: displazija, karcinom, epitelni, neepitelni, fibromi, sarkom, benigni, maligni…

 

REZIME

Benigni i maligni tumori ginekoloških organa žene obuhvatuju: tumore vulve, tumore vagine, tumore grlića materice, tumore tela materice, tumore jajovoda, tumore jajnika, tumore ćelija granuloze i tumore germinativnih ćelija. Na osnovu histološke građe tumore vulve čine: epitelni tumori i srodne lezije, neepitelni tumori, različiti tumori, sekundarni tumori,
neklasifikovani tumori. Tumori vagine mogu biti: epitelni tumori,
neepitelni tumori, tumori melanogenog porekla, sekundarni tumori, neklasifikovani tumori. Najvažniji tumori grlića i tela materice su: epitelni i neepitelni. Tumori jajovoda su najređi tumori i dele se na benigne i maligne. U tumore jajnika spadaju: tumori jajnika epitelnog porekla, tumori strome seksualnog grebena, tumori lipidnih ćelija, tumori germinativnih ćelija, gonadoblastoma, vezivno – tkivni tumori nespecifični za ovarijum, neklasifikovani tumori, metastatski tumori.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese