Odlomak

1. Pojam opste i nacionalne istorije
-Za izucavanje drzavno-pravne proslosti, postoje dvije istorije : opsta I nacionalna. Dok nacionalna istorija drzave I prava izucava samo odredjenu drzavu I pravo, opsta istorija nam daje jedan generalni pregled razvitka drzave i prava uopste.
Istorija prava proucava drzavo i pravo kao istorijske pojave od najstarijih vremena do danas.

2.Nastanak opste pravne istorije
– Opsta pravna istorija je kao posebna moderna nauka nastala tek u 19.vijeku, ali vec od antickog vremena se vidi da je postojalo interesovanje za istorijsko izucavanje razvoja drzava I njihovih pravnih sistema. Rimski I grcki spisi doduse dosta sturo govore o tome.
Aristotel se ogledao I na polju prava, jer je napisao spis “Ustav Atinski”, koji se smatra nastarijim istorijsko pravnim tekstom. U njemu je opisao uredjenje grckih polisa I na taj nacin stekao epitet pretece opste istorije prava.
Kod RImljana je pravna nauka bila razvijena tek od kraja republike.

3. Glosatori i postglosatori
– Prve ozbiljne pokusaje istorijskog izucavanja prava u srednjem vijeku nalazimo kod glosatora I postglosatora. Pojavile su se u 11.vijeku I pojavu ovih skola uzrokovale su drustveno-ekonomske prilike, jer je feudalno pravo, utemeljeno na obicajima, postala kocnica drustveno ekonomskog razvoja. Ove skole su do 16.vijeka ozivljavale kroz prihvatanje rimskog klasicnog prava, sa ciljem da autenticno protumace pravne norme iz Justinijanove kodifikacije.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Istorija

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese