Odlomak

 

UVOD

Maslačak (lat. Taraxacum) je rod biljaka iz porodice glavočika (Asteraceae). Maslačak obuhvata višegodišnje zeljaste biljke sa žutim cvetnim glavicama složenim iz velikog broja cevastih i jezičastih cvetova.
Maslačak uspešno raste na svim zemljištima, ali mu najviše odgovaraju vlažne livade. Maslačak je veoma rasprostranjen. Nalazi se na livadama i travnjacima, po pustim mestima i napuštenim njivama, pored puteva i oko naselja.
Prvobitno nastao na prostorima Evroazije, danas je rasprostranjen i u Severnoj Americi, južnim delovima Afrike, Novom Zelandu, Australiji i Indiji. Nastanjen je u svih 50 država SAD i većini kanadskih regiona. Na teritoriji Balkana najčešće se sreće vrsta Taraxacum officinale.

PRIMENA

Delovi koji se upotrebljavaju se listovi i koren. Maslačak je poznat po lekovitom dejstvu na bubrege i jetru. List deluje kao jak diuretik na urinarni sistem i može da ublaži zadržavanje tečnosti i ubrza izbacivanje toksina iz organizma. Takođe sadrži mnogo kalijuma i pomaže obnavljanje kalijuma koji bi se inače izgubio usled učestalog mokrenja. Koren gorkog kusa koristi se za stimulisanje varenja. Izaziva lučenje žuči i dragocen je lek protiv raznih oboljenja jetre i žučne kese. Koren maslačka može da ubrza sporo varenje i da deluje kao laksativ. Stabljike pomažu i kod drugih tegoba. Otklanjaju svrab kože, lišajeve i osipe a popravljaju sastav želudačnog soka. Zbog svog dejstva pročišćavanja krvi pomaže kod gihta i reume.

Sirup od maslačka

Priprema se od pola kilograma sitno iseckanog lišća i korena maslačka. Sve se prelije sa 3-4 decilitara vode i ostavi da odstoji četiri sata. Sirup blagotvorno deluje na hemoroide, zatvor i bolesnu jetru, a pije se 4-5 kašičica dnevno.

Losion za osveženje tena

Priprema se od 20g cvetova maslačka i po 10g ruzmarina i žalfije, 50g destilovane vode i 150g 70% alkohola. Bilje se prelije sa vodom i alkoholom i ostavi da stoji sedam dana na tamnom mestu. Zatim se procedi. Losion se nanosi vatom na lice kao maska. Treba da deluje pola sata, pa se ukalja mlakom vodom.

Losion za kosu

Priprema se od 20g suvog lišća maslačka, koji se potopi u mešavinu od 100g ricinusovog i 50g maslinovog ulja. Ostavi da se odstoji 10 dana. Dva puta nedeljno, tokom mesec dana nanosi se na kosu i masira teme. Treba da deluje jedan sat. Zatim se kosa opere biljnim šamponom i suši prirodno. Na ovaj način kosa ojača i dobije lep sjaj.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Briga o lepoti

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese