Odlomak

REZIME

-U ovom radu obrađujemo problem samopouzdanja kod dece u sportu. U uvodu govorimo generalno o samopouzdanju, od čega ono zavisi i najznačajnijem njegovom izvoru. Teorijski deo obuhvata problem samopouzdanja i sportskog izvođenja. Takođe, govorimo i o podsticanju samopouzdanja kod dece, tremi pred mečeve, način da se trema savlada, nezainteresovanost na treningu i kako da se popravi, i strah od neuspeha.
2. UVOD

-Samopouzdanje se određuje i kao osobina ličnosti (stepen ubijeđenosti u uspjeh u sportu) i kao stanje (vjera u sebe koju sportista ima u datom trenutku)(Čokorilo, R. (1998): Psihologija sporta, Viša škola za trenere i menadžere u sportu (skripta), Novi Sad.). Deca koja imaju izraženu ovu osobinu, otporni su na frustracije, ostaju smireni i pribrani u stresnim situacijama, uspešniji su u kritičnim situacijama, lakše podnose neuspeh i lakše se oporavljaju od istog, takođe predstavljaju odlične buduće vođe u ekipnim sportovima. Suprotno njima, deca koja nemaju samopouzdanja, sumnjaju u sopstvene sposobnosti i očekuju neuspeh.
-Pobeda i postignuće imaju jako dejstvo na dete i očekivano povećavaju njegovo samopouzdanje. Prema tome, deca koja pobedu doživljavaju kao veliki uspeh bez obzira na veličinu takmičenja, doživljavaju povećanje samopouzdanja i dobijaju dodatnu motivaciju za dalje treniranje.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 12 stranica
  • Psihološka priprema dr. Jasmina Knežević
  • Školska godina: dr. Jasmina Knežević
  • Seminarski radovi, Skripte, Pedagogija
  • Srbija,  Subotica,  Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera u Subotici  

Više u Pedagogija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari