Odlomak

Danas je više nego jasno da gojaznost, kao i dijabetes, postaje globalni problem, ne samo zbog toga što dovodi do mnogobrojnih komplikacija, već i zbog prevalence koja je u konstantnom porastu, posebno u najrazvijenijim zemljama. Tako podaci koji su raspoloživi od strane MONICA (Multinacionalni monitoring trenda i pokazatelja kardiovaskularnih bolesti) jasno ukazuju da je u EU 15% muškaraca i 22% žena gojazno. Slični podaci važe za zemlje u razvoju, posebno azijske zemlje. Procenjuje se da u svetu ima oko 150 miliona gojaznih, što je oko 15% celokupne svetske populacije.
Koliko je gojaznost postala alarmantan socijalni i medicinski problem, govori podatak da je u periodu 2003-2004 g. 15 miliona Amerikanaca imalo BMI veći od 40 kg/m2, dok je, u isto vreme, oko 100 miliona gojazno, što je strahoviti finansijski pritisak na zdravstveni sistem SAD. U prilog ovome govori podatak da je potrebno da se izdvoji 35% više novčanih sredstava na gojazne nego na one sa normalnim BMI, što se najbolje potvrđuje činjenicom da je konzervativni način lečenja bolesne gojaznosti često bezuspešan zato što je opterećen visokim stepenom vraćanja težine na početnu.
Gojaznost je danas vodeći uzročnik smrtnosti koje je moguće prevenirati i definiše se kao hronično zdravstveno stanje koje treba lečiti u domenu primarne zdravstvene zaštite. Nepravilna ishrana i smanjena fizička aktivnost su dva dominantna faktora sredine koja uzrokuju gojaznost. U prilog ovog iskaza je nedavno objavljena studija istraživača Medicinskog fakulteta Univerziteta u Jelu koji su, na 73 kvantitativnih studija, pokazali u 83% jasnu statističku povezanost između dužine gledanja televizije i dečije gojaznosti. Što se tiče korelacije između BMI i društvenog statusa, može se reći da ne postoji jasna povezanost. [1]
Negativan psihosocijalni aspekt gojaznosti je isto tako dramatičan, kako u pogledu narušenog kvaliteta zdravlja tako i u pogledu smanjenog kvaliteta života, teške finansijske situacije i vrlo često društvenog etiketiranja gojaznih.
Genetski polimorfizam u interakciji sa spoljnom sredinom je najčešći uzrok gojaznosti.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese