Odlomak

Ljudski mozak je jedan od najsloženijih organa u našem telu. Sastoji se od različitih delova ili struktura koje obavljaju različite funkcije i rade zajedno, upotrebljavajući na hiljade konekcija koje povezuju mozak sa ostatkom tela. Masa mozga odraslog čoveka pretežno iznosi 1.350 g, ali intelektualne sposobnosti nisu srazmerne težini i veličini mozga. Mozak je deo centralnog nervnog sistema, upravlja svim vitalnim aktivnostima koje su neophodne da bi organizam preživeo. Često se naziva i ”sabirnm centrom” jer prima bezbrojne signale od ostalih delova tela i spoljašnje sredine, obrađuje ih poput ”kompijutera” i šalje povratne odgovore.
Mogli bismo da kažemo da je ljudski mozak podeljen na tri “mozga” u zavisnosti od filogenetskog razvoja pa tako razlikujemo:
1. Zadnji mozak, čija je struktura najstarija i najmanje je evoluirala pa je stoga njegova organizacija najjednostavnija ali njegova funkcija je najvažnija za preživljavanje i kontrolisanje pokreta. Nalazi se upravo na gornjem delu kičmene moždine i sastoji se od produžene moždine, moždanog mosta i malog mozga.
2. Srednji mozak je struktura koja spaja prednji i zadnji mozak, motorne i senzitivne impulse. Njegovo pravilno funkcionisanje je preduslov za svest i doživljavanje iskustva. Oštećenja ovog dela mozga vode problemima u kretanju, kao što je tremor, ukočenost, čudni pokreti…
3. Prednji mozak: To je najrazvijenija struktura i ima najsloženije uređeno funkcionisanje. Sastoji se od međumoga, talamusa, hipotalamusa i velikog mozga.

1.Anatomija mozga i funkcije

Mozak funcioniše kao jedna velika celina i pa je gotovo nemoguće izdvojiti, anatomski ili funkcionalno, samo jednu stukturu zbog čega je neophodno ukartko opisati anatomiju i funkciju njegovih osnovnih delova.
Bazalne ganglije su grupa supkortikalnih neuronskih struktura koje učestvuju u regulaciji motornih radnji. Primaju informacije iz cerebralnog korteksa i središta mozga, obrađuju ih i projektuju na korteks i srednji mozak, kako bi omogućio koordinaciju pokreta.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari