Odlomak

Tuberkuloza ( tuberculosis )
Tuberkuloza je hronicna bakterijska infekcija izazvana Koch-ovim bacilom tj Mycobacterium-om tuberculosis. Karakterise se stvaranjem granuloma u inficiranim tkivima I IV tipom hipersenzitivnosti. Uobicajeno mesto bolesti su pluca, ali mogu biti zahvaceni I drugi organi.

 

 

 
Osobine bacila tuberkuloze
Celijska membrana mikobakterija je veoma bogata lipidima I vostanim materijama pa tesko primaju boje. Mikobakterije su pravi ili lako savijeni vitki bacilli, tesko se boje po Gramu ( Gram pozitivan bacil ) ali se lako boje karbol fuksinom tehnikom po Ziehl-Neelsenu ( crveno ) I tada se ne mogu odbojiti alkoholom I kiselinom ( acidoalkoholorezistentne ). Visok sadrzaj lipida odgovoran je za: patogenost mikobakterija, neosteljivosti prema humoralnoj imunoj reakciji, otpornost prema kiselinama, bazama. Mikobakterije nemaju kapsulu, ne stvaraju spore I nepokretne su. Bacil najbolje uspeva pri visokom parcijalnom pritisku kiseonika ( 140 mmHg ). Rast bacila tuberkuloze je inhibiran niskim pH ( manjim od 6,5 ) I masnim kiselinama dugih lanaca.

 

 
Putevi infekcije
Covek moze da se inficira sa dva soja mikobakterije tuberkuloze: Mycobacterium typus humanus I Mycobacterium typus bovinus.
Humani tipKohovog bacila prenosi se respiratornim putem obicno inhalacijom infektivnih kapljica, koje iskaslju ili iskijaju bolesnici sa otvorenim lezijama iz fokusa bolesti koji su u kontaktu sa vazdusnim putevima. Aerogeni put infekcije je najcesci ( 90% ). Smatra se da infekcija cesce nastaje udisanjem bacila iz prasine, nego kapljicno. Mnoge infekcije nastaju zbog dugotrajnog izlaganja.
Infekcija bovinim sojem bacila tuberkuloze nastaje preko mleka obolelih krava ( mastitis tuberculosa ). U tim slucajevima nastaju intestinalne ili tonzilarne lezije.Retko, bacili tuberkuloze mogu prodreti u ogranizam I preko konjuktiva ili erozija koze.
Putem digestivnog trakta I to inficiranom vodom ( a redje I respiratorno ) odvija se infekcija avium-tipom zbog cega klinickom slikom dominira crevna tuberkuloza.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari