Odlomak

UVOD
Uloga porodice ogleda se u gotovo svim segmentima života dece. Ona direktno utiče na razvoj deteta, odnosno maloletnika, njegovo vaspitanje, način shvatanja životnih okolnosti i ljudskih odnosa, i utiče na njegova postupanja u budućnosti. Specifičnosti psiho-fizičkog stanja u kojem se, s obzirom na uzrast, maloletnici nalaze, doprinose da budu podložniji negativnim uticajima, a posebno ukoliko dolaze unutar same porodice. Destruktivne posledice koje socijalnopatološke pojave ostavljaju na lica koja ih ispoljavaju su evidentne, mnogobrojne i teške, međutim, ne sme se zanemariti njihov uticaj na maloletnike koji u ovakvim porodicama odrastaju.
Delinkventno ponašanje maloletnika u novije vreme dobilo je zabrinjavajuće razmere u celom svetu kako po svom obimu tako i po oblicima ispoljavanja. To je protudruštveni oblik ponašanja, opasna i složena socijalno-patološka pojava, vrlo delikatan ne samo kriminološki, pravni, ekonomski i sociološki, nego, jednako tako, ozbiljan problem porodice, pedagoških, medicinskih institucija. To je tema o kojoj se retko kada nešto javno napiše, a kada se napiše izaziva veliko uznemirenje i zabrinutost javnost.
Savremeni ljudski razvoj stavio je pred porodice velike izazove i zahteve, međutim, sama uloga porodice i njene osnovne funkcije su ostale u suštini iste, a svode se na pružanje osnovnih egzistencijalnih uslova i emocionalne ispunjenosti. Upravo iz funkcija porodice koje su određene biološkim, ekonomskim i psihosocijalnim nivoima proizilaze kriterijumi koji određuju da li se radi o funkcionalnoj ili disfunkcionalnoj porodici.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Bezbednost

Više u Diplomski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese