Odlomak

UVOD
Predmet ovog seminarskog rada jeste da izvršim analizu izvodljivosti tri odabrane poslovne ideje i donesem ocjenu koja  će mi poslužiti kao smjernica za rad i na kraju dovesti do mogućnosti da započnem vlastiti biznis. Odabrane ideje su se na početku  činile kao dobra prilika za određeni biznis, te bile privlačne i moguće za realizaciju, ali koja od njih ostvaruje najveću mogućnost izvodljivosti saznat ćemo tek što izvršimo određene korake i prikažemo njenu izvodljivost.
U narednom tekstu  će biti opisane tri poduzetničke ideje, sportski klub „Badminton“, preduzeće za uvoz polovnih automobila „Auto Target“ i preduzeće „Online Support“.    Cilj rada jeste dati odgovor na pitanja koja se tiču izvodljivosti navedenih ideja.  U prvom dijelu se, uz korištenje znanja sa predavanja, daje kratak opis načina na koji se došlo do svake od ove tri ideje. Nakon toga, ideje se razrađuju kroz analizu izvodljivosti, tj. ideje se provlače kroz sve  četiri komponente analize izvodljivosti: izvodljivost usluge/proizvoda, izvodljivost privredne grane, organizaciona i finansijska izvodljivost. Poslije toga se vrši izrada koncepta potencijalnih biznisa, gdje se daju detaljni podaci o kojemproizvodu ili usluzi je riječ, koje je ciljno tržište, zašto baš taj biznis, posebne osobine biznisa i menadžerski tim koji  će implementirati biznis. Zatim se vrši procjena uspješnosti poslovne ideje na kojoj se zasniva svaki od ovih biznisa, odgovara se na pitanja o privrednoj grani/ciljnom tržištu, o ciljnom tržištu i kupcima, na pitanja vezana za osnivača(e), te naposlijetku na finansijska pitanja.
Dalje se vrši analiza privredne grane, te koristeći se Porterovim modelom pet snaga konkurencije identificiramo snage konkurenata za najuspješniju ideju za realizaciju potencijalnog biznisa. Nakon toga vršimo analizu konkurencije za potencijalni biznis, uz identificiranje i ocjenjivanje potencijalnih i postojećih konkurenata. Na kraju se stvara poslovni model potencijalnog biznisa.   Izvori podataka koji su korišteni za izradu ovog seminarskog rada su isključivo sekundarni‐  knjige, internet stranice i dodatna literatura. Rad je pisan u cilju ispunjena obaveza iz nastavnog plana predmeta Poduzetništvo.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese