Odlomak

CERVIKALNI SINDROM

  • M 47 Spondylosis
  • Spondiloza
  • M 50 Morbi discorum intervertebralium alii
  • Bolesti diskusa vrata
  • M 53 Syndroma cervicobrachiale
  • Cervikobrahijalni sindrom

Pacijenti sa simptomima cervikalnog sindroma su česti u ambulantama porodične medicine. Tegobe na koje se pacijenti najčešće žale su: bol u vratu, glavobolje, nesvjestice, vertiginozne smetnje, bolovi u ramenima i gornjim ekstremitetima, zujanje u ušima, zamagljen vid i dr. Obilje mogućih simptoma predstavlja veliki diferencijalno-dijagnostički problem za porodičnog ljekara. S obzirom da uzroci cervikalnog sindroma mogu varirati od sasvim benignih pa do ozbiljnih problema koji zahtijevaju dodatne konsultacije, dijagnostičke i terapijske procedure, ukazala se potreba za izradom jedinstvenog vodiča koji bi pomogao porodičnim ljekarima da fokusirano upućuju pacijente na pretrage i konsultacije i racionalno koriste raspoloživa sredstva.

CILJ ovog vodiča je da se naprave jedinstvene smjernice za postavljanje dijagnoze, diferencijalne dijagnoze koja je veoma obimna, upućivanje na dalje pretrage i tretman pacijenata sa cervikalnim sindromom. S obzirom da je najčešći uzrok cervikalnog sindroma degenerativni reumatizam, ovaj vodič je najvećim dijelom usmjeren na ove probleme. Namijenjen je ljekarima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

 

DEFINICIJA
Cervikalni sindrom obuhvata smetnje kojima su uzrok promjene vratnog dijela kičmenog stuba. Najčešće predstavlja klinički sindrom degenerativnih promjena koje se manifestuju bolom, hipertonusom mišića vrata i ramenog pojasa, graničenim pokretima i vegetativnim smetnjama u području glave i gornjih ekstremiteta.
ETIOLOGIJA I EPIDEMIOLOGIJA
U opštoj populaciji, oko dvije trećine svih osoba tokom života ima bol u vratnoj kičmi. Prevalenca je najveća u srednjem životnom dobu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese