Odlomak

UVOD

Charler-Edouard Jeanneret, poznatiji kao Le Corbusier, rođen je 6. oktobra 1887.godine u La Chaux-de-Fonds (La Šo De Fonu) u Švicarskoj. Potiče iz porodice umjetnika,otac mu je bio slikar i graver brojčanika na časovnicima, a majka pijanista. Rano je poceo da slika i uci graverski zanat. Pohađao je lokalnu umjetničku školu koju je vodio Charles L’Eplattenier, gdje je učio duborez, tesanje i graviranje kutija za satove. Već tada on je postepeno počeo da se okreće arhitekturi.
Bio je jedan od najznačajnijih arhitekti moderne arhitekture i jedan od prvih arhitekti koji su radili na vise kontinenata istovremeno, zbog čega je dobio i međunarodno priznanje daleko prije svih. Bavio se projektovanjem zgrada,urbanističkih planova, izradom skulptura, pisao je knjige i novinske članke. Projektovao je 75 zgrada u 12 zemalja i 42 urbanistička plana, ostavio je oko 8000 crteža, više od 400 slika i fotografija i 44 skulpture. Napisao je 34 knjige.
Zauzima istaknuto mjesto u modernoj umjetnosti kao arhitekt, slikar i pisac koji je presudno utjecao na suvremenu svjetsku arhitekturu. Primjenom novih materijala, poput armiranog betona, stakla i željeza, te novih građevnih metoda, u arhitekturi je radikalno prekinuo s tradicionalnim građevnim formama.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Arhitektura

Više u Skripte

Komentari