Odlomak

UVOD
Kompjuterski kriminalitet se počeo razvijati u skoroj prošlosti, sa razvojem računarske tehnike i tehnologije.U današnje vrijeme, česte su pojave upada u kompjuterske sisteme velikih kompanija, radi sticanja imovinske koristi.
Te upade u sisteme, u današnje vrijeme mogu da vrše skoro sve osobe, jer je za to potrebno, samo, dobro poznavanje rada na računaru i odgovarajuća brzina. Starosna struktura učinilaca ovih krivičnih djela je raznolika.
Te osobe uglavnom potiču iz razvijenijih zemalja, gde je tehnika i tehnologija daleko naprednija u odnosu na našu zemlju. Razlozi zbog kojih vrše ova djela su takođe raznoliki. Veoma često je to pribavljanje protivpravne imovinske koristi, uništavanje određenih baza podataka, onesposobljavanje nekih servera koji su od velikog značaja ili je to krađa nekih podataka koji nemaju neku veću materijalnu vrijednost ali su značajni za učinioca tog djela iz nekih drugih razloga.
Najnovije i očekivane promene u tehnologiji koje proizilaze iz konvergencije računarstva i telekomunikacija uopšte zaista oduzimaju dah, a već su imali značajan uticaj na mnoge aspekte života: bankarstvо, berzа, kontrola vazdušnog saobraćaja, telefon, električnа energijа, zdravstvо, socijalnа zaštitа i obrazovanjе su u velikoj meri zavisile i zavise od informacionih tehnologija i telekomunikacija uopšte. Društvo se zaista kreće prema tački u kojoj je moguće potvrditi da sve zavisi od informacionih tehnologija i softvera.Ovaj eksponencijalni rast i povećanje svojih kapaciteta i pristupačnost u kombinaciji sa smanjenjem troškova, donelo je revolucionarne promene u svakom aspektu ljudske civilizacije, uključujući i kriminalne radnje.
Povećanje kapaciteta za informacione sisteme ujedno donosi i povećanje ranjivosti i zloupotrebe tih i takvih sistema. Novoj vrsti kriminala, što je bilo počinjenih pomoću računara, ili su na drugi način povezane sa njima, široko je preraslo u visokotehnološki kriminal.
O broju i vrsti krivičnih dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala, kao i kolika je ekonomska šteta njima prouzrokovana, teško je dati konkretnu procenu. Ova vrsta kriminala je u stalnom porastu u celom svetu. Razvoj kompjuterske tehnike i softvera, masovnost Interneta i društvenih mreža, kao i elektronske komunikacije, koliko ima svoje prednosti toliko ima i mana, jer računarski kriminal postaje raznolikiji i sofisticiraniji.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Bezbednost

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese