Odlomak

Kada se u konverzaciji spomene reč ˝rizik˝, prva pomisao je uvek nesigurnost, nešto što je veoma opasno u prvih mah, nešto na čemu možemo da izgubimo. Reč rizik potiče od stare italijanske reči ˝risicare˝, što znači ˝usuditi se˝. Govoreći o riziku, možemo slobodno reći da je rizik stvar nekog izbora, a ne sudbine. U današnjem životu izloženi smo raznim vrstama rizika. Svakodnevne odluke koje preduzimamo nose sa sobom određeni rizik, a te iste odluke za koje se usuđujemo da preduzmemo, koje zavise od toga koliko smo slobodni da napravimo izbore, su ustvari ono što definiše rizik.
Definicija rizika ima bezbroj i može se opisati na više načina. Nepostoji jedinstvena definicija rizika, jer svi imaju sopstvene koncepte rizika, tako da je pojam rizika vrlo relativan. Poenta je da rizik ima više svojih priroda, pa tako ekonomisti, naučnici, teoretičari, statičari i ostali, suočavaju se raznim vrstama rizika koji iziskuju iz njihovog posla. Međutim, rizik možemo definisati na sledeći način:
Rizik je stanjem u kojem postoji mogućnost negativnog odsutpanja od poželjnog ishoda koji očekujemo ili kome se nadamo. Stoga možemo reći da bi rizik postojao u finansijskom poslovanju mora da: bude moguć, izaziva ekonomsku štetu, bude neizvestan i bude slučajan.
Rizik je kompleksan pojam, višeznačajan i sa dosta različitih dimenzija, prisutan u ljudskom životu i kao takav oduvek je privlačio pažnju velikog broja istraživača i naučnika.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Diplomski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese