Odlomak

OPŠTE KARAKTERISTIKE MLEKA

Mleko je normalan proizvod lučenja mlečnih žlezda sisara. Mleko za ishranu ljudi je proizvod dobijen iz jedne ili više redovnih, potpunih i neprekidnih muža krava, ovaca, koza, kome ništa nije dodato ni oduzeto.
U fizičko-hemijskom pogledu mleko je rastvor mineralnih materija, laktoze i nekih vitamina, emulzija masti i koloidni rastvor proteina.
Konzumno mleko je najčešće kravlje jer je ono najzastupljenije po količini i uglavnom se koristi kod proizvodnje svih mlečnih proizvoda. Sa druge strane, iako kozije mleko čini svega 2% ukupne svetske proizvodnje, u ishrani se sve više ističu njegove prednosti, i u posljednjih 20 godina proizvodnja kozijeg mleka u svetu beleži sve veći porast

•    Skoro idealna namirnica jer sadrži sve neophodne hranljive materije
•    Sadrži visoko vredne proteine (spada u tzv. tečne proteinske namirnice)
•    Sadrži znatne količine ugljenih hidrata
•    Izvor je mineralnih materija (Ca, P, K)
•    Odnos i hemijska forma pojedinih sastojaka je veoma povoljan

 

 

 
FIZIČKE OSOBINE MLEKA

  • pH- 6.5 – 6.7
  • Prirodna kiselost potiče od kiselih osobina proteina mleka (kazeina), kiselih soli (citrata i fosfata), gasova u mleku (CO2)
  • Puferski kapacitet mleka-
  • zavisi od udela kazeina i fosfata u mleku, a značajan je za probavljivost hrane.
  • Gustina mleka- 1.029 – 1.034
  • Temperatura ključanja mleka- 100,16 0 C
  • Temperatura mržnjenja vode-  -0.53 do -0.55 0 C

 

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ostalo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Jedan komentar na “Mleko i mlečni proizvodi”

Komentari