studenti
Mesto za uspešne studente

Pravila rukometne igre

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Pravilo br. 1 Rukometno igralište

Igralište je pravougaonik dužine 40 i širine 20 metara, a sačinjavaju ga dva golmanova prostora (pravilo 1.4 i pravilo 6) i polje za igru. Linije koje ograničavaju igralište po dužini zovu se aut-linije, a one koje ga ograničavaju po širini gol-aut linije. Oko igrališta treba da postoji sigumosna zona, širine najmanje 1m pored aut-linija i 2m iza gol-aut linija. Kvalitet igrališta tokom utakmice ne sme da se menja u korist jedne ekipe.

Na sredini obe gol-aut linije stoji gol (slike br. 2a i 2b). Golovi moraju da budu fiksirani u samoj podlozi terene, ili pak da budu pričvršćeni za zid koji se iza njih nalazi. Unutrašnja visina gola iznosi 2m, a širina 3m.  Stative gola su sa gornje strane povezane prečkom. Zadnja ivica prečke mora da teče paralelno sa zadnjom ivicom gol-aut linije. Stative i prečka moraju biti
kvadratnog oblika (8 cm). Sve tri stranice koje igrači vide moraju biti obojene sa dve različite boje, koje čine kontrast jedna u odnosu na drugu, a ujedno i u odnosu na pozadinu.
Na golu mora da se nalazi mreža. Ona mora biti tako okačena da lopta koja je ušla u gol pod normalnim okolnostima u njemu i ostane.

Sve linije na terenu predstavljaju integralni deo onog segmenta igrališta koji one ograničavaju. Gol-linije izmedju stativa široke su 8 cm, dok širina svih ostalih linija na terenu iznosi 5 cm.
Dva segmenta terena koji se medjusobno dodiruju mogu umesto linijama da se razgraniče i različitim bojama.

Ispred svakog gola nalazi se golmanov prostor. Linija golmanovog prostora (linija 6 m) ograničava na sledeći način sam golmanov prostor: ispred gola se na udaljenosti od 6 m, a paralelno sa gol-linijom, povlači 3 m duga linija (rastojanje se meri od zadnje ivice gol-linije do prednje ivice linije golmanovog prostora). dve četvrtine kruga sa poluprečnikom od 6 m (mereno od zadnje unutrašnje ivicestative) povezuju 3 m dugu liniju sa gol-aut linijom.

Linija slobodnog bacanja („linija deveterca“) je isprekidana i povlači se paralelno sa linijom golmanovog prostora na rastojanju od 3 m u odnosu na nju. Isprekidani delovi linije slobodnog bacanja, kao i razmaci izmedju njih, dugi su po 15 cm.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.