Odlomak

elo im je krupno, visine od 40 do 120 cm i težine od 0,45 do 19 kg, zdepasto. Najkrupnija vrsta ovog reda/porodice je afrička droplja kori (Ardeotis kori), koja dostiže visinu od 110 cm i težinu oko 19 kg i time se svrstava među najteže ptice koje mogu da lete. Glava je relativno velika i na gornjem delu malo spljoštena. Mužjaci iz rodova Otis, Ardeotis, Neotis, Lissotis, Chalmydotis i Houbaropsis na glavi imaju perjanu ćubicu, koja je posebno dobro izražena u vreme svadbenih igara i udvaranja. Kljun je kratak i prav. Vrat prilično dugačak, ovlaš spljošten i snažan.

Krila su dugačka i snažna i kada osete opasnost najčešće pokušavaju da polete. Noge takođe duge, jake prilagođene za stalno hodanje. Na nogama imaju samo tri snažna, široka i velika prsta na čijoj se donjoj površini nalaze žuljevita polukružna zadebljanja. Zadnji prst odsustvuje.

Mužjaci su krupniji od ženki, što se posebno dobro uočava kod velikih vrsta kod kojih mužjaci mogu da budu i za 1/3 veći od ženki. Kod sitnijih vrsta ta se razlika u veličini slabije uočava.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 35 stranica
  • Zoologija prof. Zoran Stanimirović
  • Školska godina: prof. Zoran Stanimirović
  • Skripte, Veterina
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET U BEOGRADU - Fakultet veterinarske medicine  

Više u Skripte

Više u Veterina

Komentari