Odlomak

Brak je društvena institucija kojom se reguliše specifičan odnos između dva ili više pojedinca u svrhu zajedničkog života i /ili odgajanja i vaspitanja potomstva. Prema našem zakonodavstvu, brak je definisan kao zakonom uređena zajednica života žene i muškarca , a on se zasniva na slobodnoj odluci muškarca i žene da ga zaključe, na ravnopravnosti supružika, međusobnom poštovanju i uzajamnom pomaganju.

Brak je u većini današnjih zemalja sankcionisan od strane države, ali se može u određenim slučajevima sklopiti ili regulisati od strane određene vjerske zajednice. Brak je ponekad teško karakterisati, jer osim moralnog, ima i pravni sadržaj, pa ga neki teoretičari tumače kao posebnu formu građanskopravnog ugovora. Među naučnom zajednicom ne postoji konsenzus o porijeklu braka, ali većina njih je saglasna da se brak smatrao dijelom običaja, iz čega je evoluirao u savremene oblike regulisane pravom. U zapadnim društvima, ali u našem, brak se smatrao kao monogamna zajednica. Međutim, u različitim dijelovima svijeta javlja se i poligamija (npr. u muslimanskom svijetu) i to najčešće kao poliginija (muškarac sa više žena).

Tokom istorije, pojam razvoda braka našao se na raskrsnici, odnosno između dva oprečna stava o njegovoj opravdanosti. S jedne strane, to je patrijahalno stajalište, prema kojem je „razvod veća nesreća nego nesrećan brak, a partner svoj teret treba da nosi do groba“. Kao protivteža takvog gledištu, javilo se ono drugo, nešto liberalnije po kojem je „zabrana razvoda braka protivna zdravom razumu i prirodnim zakonima“. Razvojem čovječanstva i odstupanjem od vjerskih dogmi, ovaj drugi stav je prevagnuo, pa tako je danas u većini svjetskih država institut razvoda braka odnio pobjedu nad ovim patrijahalnim stajalištem. U tom smislu, čak i u izrazito tradicionalnim i vjeri bliskim društvima, taj institut normalno živi i opstaje, a u Evropi razvod braka nije dozvoljen jedino u Irskoj.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Diplomski radovi

Više u Pravo

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese