Odlomak

ŠAMPANJAC

  • Nastao je sasvim slucajno. Šampanjac (Francuski vin de Champagne) je penušavo vino koje  naknadnim (drugim) vrenjem u boci razvija sopstveni ugljen dioksid,
  • naziv je dobilo po francuskoj pokrajini Champagni i danas je naziv šampanjac rezerviran isključivo za vina iz te pokrajine.
  • vrenje može nastati spontano, a može biti izazvano posebnim sojevima kvasaca.
  • Dominique Dom Perignon (1690)- otac šampanjca.
  • Nastao je u Francuskoj, u oblasti cijim se imenom danas naziva ova vrsta vina.
  • Vinogradi Sampanje nalaze se na samom severu Francuske, u dolini reke Marne.
  • Izuzetno kvalitetna zemlja
    • inimalna temperatura je 10 °C
    • a visini izmedju 19 i 210 m.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 29 stranica
  • Školska godina:
  • Skripte, Hemija
  • ,  Čačak,  UNIVERZITET U KRAGUJEVCU - Agronomski fakultet  

Više u Hemija

Više u Skripte

Komentari