Odlomak

UVOD
Problemu proizvodnje i prodaje oružja u poslednjim godinama se pridaje sve veći značaj. Trgovina naoružanjem i vojnom opremom je postala vrlo unosan posao koji se ubrzano razvija nakon Drugog svetskog rata. U svetu se osniva sve više fabrika za proizvodnju oružja i vojne opreme. Ogromne količine novca se ulažu u razvoj vojne tehnologije i za nabavku oružja. Gigantske transnacionalne kompanije imaju sve veći uticaj u svetu, toliki da čak utiču na odluke vlada pojedinih zemalja. Proizvodnja i prodaja oružja donosi izuzetno visoke profite, što govori da zemlje ne proizvode naoružanje isključivo za sopstvene potrebe i ne čuvaju to kao tajnu, već je prodaja oružja postala i veliki međunarodni posao.
Transnacionalne kompanije koje proizvode i prodaju oružje, zahvaljujući jakim lobijima, izazivaju vojne krize i na taj način vrše realizaciju svojih proizvoda, zbog čega se ratovi navode kao jedan od faktora razvoja Sjedinjenih Američkih Država. Veliki problem je postala i nelegalna trgovina naoružanjem i vojnom opremom koja donosi još veće profite, jer se takva trgovina uglavnom vrši sa kupcima kojima međunarodna zajednica ne dozvoljava da oružje kupi na legalan način, zbog čega su oni spremni da plate i više nego što to oružje košta na legalnom tržištu, što donosi ekstraprofit. Terorističke organizacije lako dolaze do svih vrsta oružja koje kasnije upotrebljavaju za izvršenje svojih “ciljeva”. Sve veći broj terorističkih napada u svetu pokazuje da taj nekontrolisani promet naoružanja i vojne opreme predstavlja sve veći problem za meñunarodnu bezbednost.
Postoje mnogobrojni dokazi da su ljudi u gotovo svim istorijski poznatim civilizacijama koristili različite prirodne supstance koje su uticale na promenu njihove svesti, raspoloženja, mišljenja i ponašanja. Pritom, te supstance, koje danas nazivamo drogama prirodnog porekla (mak, hašiš, koka, različite gljive i slično) korišćene su isključivo u magijskim i religijskim obredima, kao i u lečenju. Iz tog razloga je njihova upotreba oduvek bila pod strogom kontrolom društvene zajednice i mogli su je koristiti samo pojedini predstavnici te zajednice u određeno vreme i u strogo određene svrhe.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Bezbednost

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese