Odlomak

Pušenje u najširem smislu označava aktivnost oralnog udisanja dima biljki koje se koriste za tu namenu (duvan, marihuana,opijum), a ljudi koji puše nazivaju se pušačima. Pušači konzumiraju (puše) cigarete, lule i nargile. U užem, odnosno najčešćem, smislu se pod time podrazumeva pušenje duvana.
Pušenje duvana je aktivno i pasivno udisanja duvanskog dima koji nastaje nepotpunim sagorevanjem duvana.

Navika pušenja datira od 5000—3000. godine p. n. e. Kristofer Kolumbo je u svom dnevniku zabeležio da su mu domoroci na jednom ostrvu poklonili nekoliko suvih listova biljke gorkog ukusa. Kasnije su Kolumbovi saputnici bili zaprepašćeni kada su videli kako domoroci puše i puštaju dim kroz nos i usta.
Ambasador Francuske u Portugalu Žan Nikot 1560. godine doneo je francuskoj kraljici Katarini de Mediči lišće i seme duvana, preporučivši ga kao sredstvo protiv glavobolje, a takođe i za podsticanje „bodrosti, dobrog raspoloženja i isceljenja od mnogih nevolja“.
Korišćenje duvana se brzo proširilo i na Englesku trgovačkim putevima i duvan se koristio kao medikament. Francuski trgovci duvan prenose do Gambije i Senegala.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese