Odlomak

Uvod
AndroidAndroid je operativni sistem potpuno otvorenog izvornog koda, zasnovan na linuksovom jezgru, pretežno namenjen mobilnim telefonima (smartfon uređajima) i tabletima, ali je u poslednje vreme proširen na razne druge uređaje – računare, televizore, konzole, pa i naočare (Google Glass). Kada god se kolokvijalno spomene AndroidAndroid, uglavnom se misli na smartfon uređaj.

Slika 11 – AndroidAndroid logo
AndroidAndroid operativni sistem je prvobitno razvijen od strane kompanije AndroidAndroid inc. koja je osnovana u Palo Alto-u u Kaliforniji (SAD) 23. Oktobra 2003-će godine. Kompaniju su osnovali Andi Rubin (Andy Rubin), Rič Majner (Rich Miner), Nik Sirs (Nick Sears) i Kris Vajt (Chris White), programeri koji su pre toga bili suosnivači kompanija specijalizovanih za softverska rešenja i komunikaciju.
Prvobitna ideja je bila da se plasira operativni sistem namenjen za digitalne fotoaparate, ali kada su uvideli da je tržište za te uređaje previše malo za njihove ambicije, okrenuli su se na drugu stranu, odnosno, odlučili su da naprave operativni sistem za smartfon uređaje koji će moći da budu konkurent tadašnjim gigantima – Symbian i Windows operativnim sistemima za mobilne uređaje.
Potencijal njihovog operativnog sistema je ubrzo primetila kompanija Google, koja je otkupila AndroidAndroid inc. 17. Avgusta 2005-te godine, a neki od ključnih zaposlenih (Rubin, Majner i Vajt) su ostali da rade za Google. To je bio trenutak kada je kompanija Google odlučila da izađe na tržište mobilnih telefona.
Najraniji prototip AndroidAndroid telefona je više ličio na BlackBerry nego na uređaj za koji svi danas znaju. Taj prototip nije imao touchscreen već običnu QWERTY tastaturu, ali su ubrzo promenili pristup i zamenili fizičku tastaturu sa ekranom osetljivim na dodir, da bi bili bliži konkurentima u to vreme.

Slika 22 – Prvi prototip 5
Konzorcijum kompanija pod imenom Open Handset Alliance čiji je predstavnik Google, a između ostalih su uključeni i Samsung, HTC, Sony, T-Mobile, Qualcomm, su se oformili u jednu organizaciju zarad razvijanja „Otvorenog standarda“ za mobilne uređaje.
Prvi komercijalni smartfon telefon sa AndroidAndroid operativnim sistemom je bio HTC Dream, pušten u prodaju 22. Oktobra 2008-me godine.

Slika 33 – HTC Dream 7
Interesovanje za ovaj sistem je raslo velikom brzinom, prvobitno zbog samog potencijala sistema, povezanosti, dostupnosti i mogućnosti da se personalizuje znatno više u odnosu na druge konkurente. Google je 2010-te godine počeo i sa proizvodnjom sopstvene serije smartfon uređaja, pod nazivom Google Nexus, među kojima se prvi zvao Nexus One.
AndroidAndroid operativni sistem se skoro svakodnevno unapređuje, kako od strane velikih firmi posebno za svoje uređaje, tako i od raznih programera koji prave svoje verzije sistema za određene uređaje. Važno je napomenuti da je ceo sistem u potpunosti otvorenog koda, što znači da svako, potpuno besplatno, može da preuzme izvorni kod sistema i da radi sa njim šta mu je volja.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Skripte

Komentari