Odlomak

SKYPE

Šta je Skype?
Skype je mali program veličine 21,6 MB koji služi za ostvarivanje telefonske veze putem Interneta. Trenutno je u funkciji verzija 3.8.0.144, a ono što ga čini popularnim je to što je potpuno besplatan. Preuzimanje ovog programa možete izvršiti na adresi http://www.381.marbosoft.com/preuzimanje.php (jedna od adresa za preuzimanje instalacije Skype-a, a u ovom slučaju se radi o Web prezentaciji firme Marbosoft). Nakon preuzimanja, program se brzo instalira i odmah je spreman za upotrebu (način instalacije kao i korišćenje Skype-a će biti kasnije detaljno objašnjen). Skype je trenutno dostupan za Windows operativne sisteme, Linux, Mac OS X i Windows Mobile. Za Windows operativne sisteme postoji par osnovnih uslova za korišćenje Skype-a, i to su: instaliran Windows Vista, Windows XP ili Windows 2000 operativni sistem, mikrofon i slušalice ili zvučnici, Web kamera za video pozive, procesor koji radi na minimum 1GHz i 256Mb RAM-a, a za korišćenje visoko kvalitetnog videa kamera visokog kvaliteta (rezolucije), procesor sa više jezgara (minimum 2) i brze Internet konekcije (minimum 384 Kbps). Takođe, i za ostale operativne sisteme za koje je Skype u ponudi postoje minimalni zahtevi, ali ih nećemo navoditi jer ćemo se baviti isključivo Skype-om za Windows operativni sistem, i to Windows XP koji je trenutno najviše u upotrebi. Uz osnovni paket koji je potpuno besplatan dolaze i osnovne besplatne funkcije, i to:

1. audio komunikacija sa sagovornicima koji su trenutno konektovani na Internet
2. video komunikacija sa sagovornicima koji su trenutno konektovani na Internet
3. chat u realnom vremenu
4. slanje datoteka i
5. konferencijski pozivi

Uz doplatu (Skype Out, o kojem će kasnije biti reči) su moguće i sledeće opcije:

1. audio komunikacija sa sagovornicima u javnoj telefonskoj mreži
2. slanje SMS poruka
3. ostavljanje govorne pošte (voicemail)
4. dobijanje personalnog broja koji je dostupan i iz javne telefonske mreže (Skype In, o kojem će takođe biti reči) i
5. preusmeravanje poziva

2007. godine je bilo registrovanih preko 10 milijardi korisnika (naravno, među njima ima i korisnika koji imaju više naloga) a oni su u toku 2007. godine ostvarili 37 milijardi besplatnin poziva. Ove godine će taj broj sigurno biti mnogo veći jer je Skype dostigao mnogo veću popularnost nego prethodnih godina. Zasluga za ovako veliki uspeh Skype-a pripada njegovim autorima Niklas Zennstrom-u i Janus Friis-u koji su i autori popularnog programa Kazaa. Skype je dostigao toliku popularnost da pojedini proizvođači računarske opreme plasiraju svoje proizvode koji su namenjeni isključivo za Skype telefoniju. Prvi među njima su firma Logitech koja je uveliko počela sa proizvodnjom slušalica, mikrofona i web kamera za Skype, kao i telefona za Skype i Skype In servis.
Povezivanje ovakvog Skype telefona se vrši preko USB-a, tako da vam je, ukoliko ovakav telefon povezujete na računar, poteban dodatni software koji se isporučuje zajedno sa telefonom za Skype. Ukoliko neko želi da prilikom razgovora ima ugođaj kao da razgovara sa običnim telefonom, može sada lako nabaviti ovakav dodatak za Skype. Prednost Skype telefona je u tome što vam omogućava slobodno šetanje kroz sobu dok razgovarate, jer Skype telefon poseduje baznu jedinicu koja se povezuje sa računarom. Tako dobijate bežičnu vezu između baze Skype telefona i Skype telefona, kao kod standardnog bežičnog prenosa signala fiksnog telefona. Isti efekat bi imali i sa bežičnim slušalicama za Skype, ali autor Skype-a, kao i napredak tehnologije, vam omogućavaju slobodan izbor po Vašem ukusu i potrebama. Naravno, postoje i ograničenja koja se odnose na cene Skype telefona i slušalica sa mikrofonom – slušalice sa mikrofonom su još uvek dosta jeftinije ali im je i domet dosta manji (bežične slušalice) a standardne slušalice sa kablom vam gotovo onemogućavaju kretanje.

 

 

 

Pozivi van Skype mreže (Skype Out)
Ovaj podsistem u okviru Skype-a vam omogućava pozive van Internet mreže, odnosno pozivanje bilo koje fiksne ili mobilne telefonije u svetu. Ovakav razgovor nije potpuno besplatan kao prethodni (Skype razgovor između korisnika na Internet mreži), ali su cene toliko niske da je upravo to, zajedno sa kvalitetom veze, donelo veliku popularnost Skype-u. Ovaj podsistem funkcioniše tako da morate prvo uplatiti određeni novčani iznos na svoj Skype nalog, koji otvarate kod nekog od distributera Skype usluga. Kod nas je trenutno jedan od distributera firma Marbosoft koju smo ranije pominjali, a informacije o načinu uplaćivanja Skype kredita za Skype Out pozivanje su date na njihovoj web stranici: http://www.381.marbosoft.com/uplata.php. Uplata kredita se sastoji od popunjavanja formulara za otvaranje Skype naloga i novčane uplate na žiro račun koji vam je dat u upustvu za popunjavanje uplatnice. U ponudi je više načina za uplatu kredita, ali sigurno najbolji je, direktna uplata u banci Intesa na račun firme Marbosoft. Moguće je uplatiti iznose od 10 eura u dinarskoj protivvrednosti pa naviše. Nakon izvršene uplate, da bi ste ubrzali proces, možete skeniranu ili fotografisanu uplatnicu poslati na e-mail firme kako bi vaš nalog što pre bio dopunjen sa Skype kreditom. Cenovnik Skype Out usluga je dat na Internet adresi: http://www.skype.com/prices/callrates/?currency=EUR.
Nakon uplate, svoj kredit možete koristiti prema potrebi, a cena se ne odnosi na mesto odakle zovete nego na mesto na koje zovete. Tako će, na primer, postojati određena razlika u ceni razgovora prema Americi i prema Srbiji. Skype Out poziv iz Srbije prema Americi (fiksna telefonija) će koštati 0,017 eura po minuti razgovora, dok će Skype Out poziv iz Srbije prema fiksnoj telefoniji u Srbiji koštati 0.093 eura po minuti (ova razlika u ceni postoji usled slabije razvijene Internet mreže u Srbiji). Zvanična cena Telekoma Srbije za poziv ka fiksnoj telefoniji SAD-a iz fiksne telefonije Srbije je 0,43 eura po minuti. U svakom trenutku možete izvršiti proveru svog preostalog kredita.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari